Bjuden på student? Här hittar du tips till presenten

En tenåringsgutt i dress og en svensk studentlue. Han står under kirsebærtrær.
Videregående elev i studentlue klemmer kvinne
Glass og blomster rundt halsen til en student

Sjung om studentens lyckliga dar! Här får du de bästa tipsen på studentpresenter – allt från lyx till budget, minnesgåva eller något att hänga runt halsen.

Att köpa present till någon som tar studenten kan vara lite klurigt. Oavsett om du är förälder, syskon, granne eller fadder hittar du säkra presenttips till studentfiraren här. Lycka till!

Bra att tänka på

Något av det svåraste är kanske att veta hur mycket pengar du ska lägga på presenten. Här finns inga regler, och bara för att det är en dyrare present behöver det inte betyda att det är en bättre present. Köp eller skapa någonting inom din prisklass – det viktigaste är att det känns personligt och att det finns en tanke bakom.

Kolla in utbudet av butiker här!

Något att hänga runt halsen

För stunden då studenten förmodligen är som mest euforisk, utspringet, är det tradition att hänga gåvor runt studentens hals. Oftast är det blommor eller små gosedjur, men här kan det också vara roligt att ge något lite oväntat. Kanske en visselpipa, en flaska vätskeersättning eller en handfläkt om det är varmt? Bara kreativiteten sätter stopp.

Något att minnas

Ett säkert kort i många sammanhang är att ge bort en upplevelse i studentpresent, någonting ni kan göra tillsammans som kan bli ett fint minne. Boka en natt på spa eller en tur i luftballong. Bjud studenten på dennes favoritrestaurang eller åk en helg till en europeisk huvudstad. Kanske gillar personen att vara ute i naturen? Då är en vandringshelg en perfekt present!

Familie i luftballong oppe i lufta
 Myke tepper i forskjellige blånyanser
Seng med mykt hvitt teppe
Espressomaskin fyller opp kaffekopp i glass
Blå boks med perlesmykker ved siden av en hvit rose

Flytta-hemifrån-saker

Även om det kan kännas långt bort gläder flytta-hemifrån-saker garanterat studenten när det väl är dags. Oavsett din budget kan du hitta en present som personen kommer att ha glädje av längre fram.

Exempel på flytta-hemifrån-presenter

  • Glas (ett tips är att kolla upp om studenten tycker om en viss serie, då kan du köpa glas ur den serien även på kommande födelsedagar)
  • Porslin
  • En bra stekpanna
  • Kaffebryggare
  • En snygg tekokare
  • Bestick eller serveringstillbehör
  • Dukar eller textilier
  • Fina sängkläder
  • Ett fluffigt duntäcke

Lite lyxigare

En klassiker till studentpresent är smycken. Är du nära släkting kanske det finns ett fint familjesmycke som är redo att flytta vidare till den yngre generationen. Annars är det alltid fint med enkla smycken, guldhalsband, en stilig klocka eller ett par fina pärlörhängen till exempel.

Har du en lite större budget kan ett bidrag till kontantinsats för kommande bostad vara en bra idé, och garanterat uppskattas av studenten. Ett annat alternativ är att starta en fond åt studenten och sätta in ett startkapital för ett långsiktigt sparande.

Något litet

I det lilla bor det vackra, som talspråket så fint säger. Att skapa någonting själv visar på tanke och engagemang – kanske är du duktig på att måla och ger bort en egengjord tavla? En kokbok, en egenskriven dikt eller ett fotoalbum med bilder är andra tips på mindre men omtänksamma presenter.

Något studenten själv väljer

Om du fortfarande känner att du inte hittat rätt i val av present finns ett riktigt säkert kort – presentkortet. Då får studenten själv möjlighet att välja precis vad hen vill ha, det kan helt enkelt inte bli fel. Titta in på dittpresentkort.se eller köp ett presentkort hos oss.

Kvinne maler på hjemmelaget keramikk