Gör den sötaste godisbaren till bröllopet
Alla älskar godsaker – även dina bröllopsgäster! Vi visar dig hur du kan skapa en plock-och-mix-bar full av frestelser.
Middagen är uppäten, sista talet har hållits och bröllopsgästerna är redo för fest. Men innan dansen kan kickas igång behövs det en liten energikick i form av kaffe och något sött till – som ser till att gästerna orkar under de sena nätterna. Det här är det perfekta tillfället att överraska dina gäster med en mumsig godisbar!
Det är inte bara dekorativt och imponerande utan har också något för alla smaker. Vi ger dig tipsen på hur du gör en oemotståndlig godisbar som står i stil med den stora dagen.
1. Gör en bar som passar bröllopet
För att godisbaren ska se komplett ut bör även själva baren stå i stil med bröllopstemat. Är temafärgerna för ditt bröllop silver och lavendel bör du tänka i samma banor med godiset. Låt gästerna frossa i vitt och rosa skum, blanka karameller och choklad i silverpapper. Använd godisbaren som en del av dekorationen.
Är bröllopet mer glamouröst kan du duka med en glittrande duk och servera godis i läckra vaser. Vill du vara extra kreativ kan du köpa eller använda en gammal byrå, måla den i temafärgen för festen, och fylla lådorna och skåpen med olika godisburkar.
Är bröllopet däremot mer retroinspirerat kan du välja randiga klubbor, läskpulver och lakritsstänger – och allt som påminner om barndom och lördagsgodis. Använd din fantasi och kreativitet och se hur resultatet både smälter in i festens tema – och på gästernas tunga.
2. Full snygga behållare
För att godiset ska visa sig från sin bästa sida måste det få glänsa i läckra behållare. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan servera i – men glasskålar som du ser godiset igenom är mycket använda.
Är bröllopet vid havet och du vill ha ett marint tema kan du fylla godis i runda skålar i färgat glas och dekorera bordet med garnkulor.
Gillar du den romantiska rustika stilen kan du även köpa stora glasskålar med lock. Då kan du sätta på dina egendesignade etiketter, som beskriver vad som finns i skålarna, eller några fina ord för att uppmuntra dina gäster att förse sig.
Tips! Fyll behållarna ordentligt. Då ser det extra snyggt ut!
3. Tänk tillbehör
Allt ligger i detaljerna. Söta papperspåsar eller strutar som gästerna kan fylla med godis och spadar eller nypor man kan förse sig med gör upplevelsen av att besöka en riktig godisaffär komplett.
Dessutom bör du ha lappar eller affischer som förklarar vad som finns i de olika skålarna. Vill du dekorera lite extra kan du till exempel använda papperssugrör i olika färger, vimplar, flaggor, taggar, konfetti, serpentiner, löpare, band och levande ljus.
Tips! Packa små goodiebags som gästerna kan få när de åker hem med en ögonmask, smärtstillande och en liten godispåse. Detta kommer garanterat till och uppskattas – särskilt av de ivrigaste festdeltagarna.
4. Servera det som folk faktiskt äter
Godisbaren är överflödig om det som serveras inte äts. Därför bör du välja godis som folk faktiskt gillar. Att fylla på med kryddstarka vingummin eller utlova geléhjärtan oh godishalsband är en dålig idé – även om färgerna är dekorativa.
Att tänka på: Förvara godiset i slutna behållare tills det ska serveras, så håller det sig färskt. För ingen tycker att det är kul att äta stenhårda sockerbitar.
Lägg gärna salta godbitar i buffén. Nötter, chips och popcorn är alltid populärt bland festdeltagarna! Men se till att de serveras i olika behållare.
Hyr in en popcornmaskin och låt gästerna förse sig i söta strutar.
5. Kom ihåg att folk älskar godis
Du bör räkna med en del godis, omkring 150-200 gram per person. Om festen håller på till sent gör godis att ni håller energin uppe på dansgolvet. Serverar ni nattmat behöver ni inte köpa lika mycket godis.
Självklart är det ingen regel som säger att du bara kan servera godis under festen. Ställ gärna fram några skålar under minglet på dagen, eller kanske till och med under middagen. Då håller du stämningen på topp från början till slut!