Recept på goda Mors dag-kakor

Oreokake som er oppskjært

Skäm bort din mamma med söta Mors dag-kakor på Mors dag. Recept är enkla att laga och kan tillagas dagen innan, för att göra dem i sista minuten.

Oreo-glasstårta

Botten

  • 250 g Oreokex
  • 100 g smält smör

Glasstårta

  • 4 äggulor
  • 4 msk socker
  • ca 50 g krossade Oreokex
  • 4 dl vispgrädde

Så här gör du:

  1. Klä botten av en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper.
  2. Gör kexbotten. Mixa Oreokex till fina smulor i en mixer. Tillsätt det smälta smöret och blanda väl. Tryck kexblandningen jämnt över botten av formen och ställ den svalt.
  3. Rör ihop äggulor, socker och vaniljstång i en glas- eller rostfri skål och placera skålen över varmt vatten. Vispa hela tiden tills äggblandningen börjar bli varm och sockret löst upp sig. Fortsätt att vispa blandningen med maskin eller för hand tills den är en kall och tjock äggsmet.
  4. Krossa kexet i mindre bitar och vänd ner i äggblandningen. Vispa grädden hårt och vänd den tillsammans med äggblandningen. Häll glassblandningen i en lämplig form, täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.
  5. Ställ glassparfaiten i kylen ca 20 minuter innan den ska serveras. Servera gärna glassen med färska jordgubbar.
Rømmeiskake på et fat sett ovenfra
Glassparfaitekaka med svarta vinbär

Glassparfaitekaka med svarta vinbär

Nötbotten

  • 2 ,5 dl mandlar
  • 2,5 dl florsocker
  • 4 äggvitor
  • Gräddfilsglass med svarta vinbär
  • 8 äggulor
  • 6 msk socker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl svartvinbärssylt

Så här gör du:

  1. Mal nötterna eller kör dem i matberedare. Blanda med florsocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner dem. Grädda kakan i en smord springform 22-24 cm vid 160°C i ca 30 minuter. Låt svalna.
  2. Vispa ihop ägg och florsocker till en smet. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut vaniljkornen och blanda ner i äggblandningen. Vispa grädden hårt och vänd ner i äggblandningen.
  3. Ta ut nötbotten ur formen. Tvätta formen och lägg tillbaka nötbotten i formen.
  4. Rör ihop äggulor, socker och vaniljstång i en glas- eller rostfri skål och placera skålen över varmt vatten. Vispa hela tiden tills äggblandningen börjar bli varm och sockret löst upp sig. Fortsätt att vispa blandningen med maskin eller för hand tills den är en kall och tjock äggsmet.
  5. Vispa grädden hårt och blanda med gräddfil och äggblandning. Häll försiktigt glassblandningen över nötbotten.
  6. Pressa svartvinbärssylt genom en fin sikt så att du får en coulis. Lägg på lite coulis på ismassan och använd en gaffel eller liknande för att blanda ner den i grädden tills du får ett fint marmorerat mönster.
  7. Täck formen med plastfolie och frys i minst 4 timmar. Ställ glassparfaiten i kylen ca 20 minuter innan den ska serveras. Ta bort islådans form och flytta den till ett fat. Garnera med färska eller frusna bär. Du kan använda många olika slags sylt för att få smak och marmoreffekt i glassen. Du kan också använda färska eller frusna bär som du mosar genom en sikt. Smaka av med florsocker eller socker.

Recepten och bilderna är från Matprat.no

Recepten och bilderna
Matprat.no