Bröllopsmenyn som passar perfekt till säsongen

Hvite bord med fat som har mat i seg
Kjøkkensjef Simon Johannessen smiler på kjøkken på Thon Hotel Bergen Airport

Osäker på vad du ska servera på ditt bröllop? Kock Simon Johannessen vet  – oavsett om ni ska knyta hymnens band på vintern, våren, sommaren eller hösten.

- Personligen tycker jag att maten är en av de viktigaste delarna av ett bröllop.

Inte ett överraskande uttalande från Simon Johannessen som är kökschef på Thon Hotels Bergen Airport. Själv har han lagat mat till bröllop många gånger och har därmed upplevt pressen av att leva upp till förväntningarna på den stora dagen.

- Man märker i köket att alla tar uppgiften på största allvar. Det är en stor och viktig dag, och allt bara måste bli rätt, berättar Johannessen.

Måltid för många

Att bestämma meny för bröllopsmiddagen kan vara en utmaning. Oftast samlas flera generationer runt bordet och det blir viktigt att välja en meny som faller alla i smaken.

- Menyn bör vara tillräckligt spännande för den yngre generationen, samtidigt som den inte bör vara för speciell för den äldre generationen, säger Johannessen och poängterar:

- Det är alltid kul med en liten x-faktor. Det kan vara en spännande aptitretare eller ett överraskande inslag.

I ett sällskap med många gäster är chansen stor att man måste ta hänsyn till några. En del av gästerna kanske inte äter kött, andra har allergier. Hur gör man för att underlätta för de gäster som inte äter allt?

- Det är viktigt att köket informeras om dessa saker i förväg. Då kan en bra ersättning hittas för att alla får samma smakupplevelse. Det blir nämligen hemskt tråkigt om man bara tar bort huvudråvaran, om den till exempel består av kött, säger Johannessen.

Mat efter säsong

Mat är bäst när den är i säsong. Enligt Johannessen är det därför mycket viktigt att tänka på när bröllopet ska firas när menyn ska väljas.

- Säsongen är särskilt viktig för huvudråvaran. Man äter till exempel normalt inte renar på sommaren. Detta gäller i hög grad även grönsaker. Vi fokuserar mycket på säsongsbaserade råvaror året runt i alla restauranger.

Inte bara styrs råvarornas smak och tillgänglighet efter säsong. Även vad gästerna vill äta kan vara beroende av årstiden.

- I ett vinterbröllop äter man gärna en mörk och tung chokladdessert, men på sommaren vill man nog helst ha något lite fräschare och lättare, säger Johannessen.

Fyra årstider – fyra menyer

Blir det mycket att tänka på? Oroa dig inte. Johannessen har nämligen tagit fram fyra menyförslag som är skräddarsydda för den säsong du ska gifta dig i.

– Dessa menyer fokuserar på olika smakkombinationer. Dessutom är jag mån om konsistensen. Man måste ha några mjuka och lite krispigare inslag, berättar kökschefen och tar fram följande menyförslag:

Kokk anretter tallerkener klar til servering

Till vinterbröllopet

Förrätt

Grillade havskräftor, krämigt havskräftskum, småärter, ärtskott, dillemulsion och grillat surdegsbröd bredvid med vispat smör.

Huvudrätt

Renoxfilé, pumpakräm, krispiga pumpakärnor, syltad pumpa, brysselkålsblad vända i krispig bacon och lök, krämig viltsås och småpotatis som tillbehör.

Dessert

Choklad Chiboust, sockerglaserade björnbär, krispig chokladcrunch och passionsfruktcoulis.

Undrar du vad som är i säsong när ni gifter er? Ta en titt på översikten:

Frukt och grönsaker

  • Betor
  • Lök
  • Rötter
  • Kålrot
  • Rosékål
  • Rödkål
  • Svartkål
  • Pumpa

Fisk och skaldjur

  • Hälleflundra
  • Musslor
  • Marulk
  • Havskräftor
  • Kammusslor

Kött

  • Ren
  • Hjort
  • Älg
Flat lay av grønne blader og hvite stjerner på hvit bakgrunn

Till vårbröllopet

Start

Stekta kammusslor, picklade gurkband, torkat sjögräs, krispiga hyvlade rädisor, ängssyra, sojapärlor och ponzu.

Huvudrätt

Kalvfilé och kalvbräss, jordärtskocka, bakade jordärtskockor, jordärtskockor, friterad grönkål, kalvglaze.

Dessert

Crème brûlée, marinerade hallon, frystorkade hallon, karamelliserad popcorn.

Funderar du på vad som är i säsong inför ditt bröllop? Ta en titt på översikten:

Frukt och grönsaker

  • Sparris
  • Grönkål
  • Gurka
  • Hjärtsallad
  • Jordärtskocka
  • Rädisor
  • Rovor
  • Vårlök

Fisk och skaldjur

  • Torsk
  • Kammusslor
  • Blåmusslor
  • Havskräfta

Kött

  • Kalv
  • Oxe
Flat lay av hvite og gule blomster på hvit bakgrunn

Till sommarbröllopet

Förrätt

Sparris, långtidslagrad spickeskinka, purjolöksemulsion, purjolöksolja, nygräddat tunnbröd med gräddfil vid sidan om.

Huvudrätt

Oxfilé, grillad kål, selleripuré, dehydrerad selleri, rädisor och smörkokta rovor, timjansglace.

Dessert

”Demonterad Pavlova”. Spröda maränger i flera färger, vaniljkräm, färska sommarbär, rosa snö.

Undrar du vad som är i säsong inför ert bröllop? Ta en titt på översikten:

Frukt och grönsaker

  • (Det mesta av frukt och grönsaker)
  • Bär
  • Rabarber
  • Romanesco
  • Färsk kål
  • Sparris

Fisk och skaldjur

  • Makrill

Kött

  • Kalv
  • Gris
Flat lay av rips, blåbær, kirsebær og jordbær på hvit bakgrunn

Till höstbröllopet

Förrätt

Rökt och inlagd torsk, äggkräm, pocherat vaktelägg, hyvlat fänkålshuvud, syltad fänkålsstjälk, krispiga rågflingor.

Huvudrätt

Lammracks med örtbädd, sötpotatispuré, smörstekt skogssvamp, krämig morchellasvampsås.

Dessert

Äppelpaj, äppelchutney, bakade småäpplen, äppelsirap, färskostkräm och vaniljglass.

Undrar du vad som är i säsong inför ert bröllop? Ta en titt på översikten:

Frukt och grönsaker

  • potatis
  • Äpple
  • Lök
  • Rötter
  • Jordärtskocka
  • Moreller
  • Spetskål
  • Fänkål
  • Persiljerot

Fisk och skaldjur

  • Krabbtaska
  • Torsk
  • Blåmusslor

Kött

  • Lamm
Flat lay av bjørnebær go grønne blader på lilla bakgrunn