Söta tårtor till Alla hjärtans dag
Fira kärlekens dag med att servera söta kakor till din Alla hjärtans dag. Välj mellan läckra chokladmuffins eller en härlig chokladkaka.
Hemgjord chokladmuffins
Muffins
- 300 g smör
- 3 ,5 dl vatten
- 6 msk kakaopulver
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 2 tsk bikarbonat
- 7 dl socker
- 7 dl vetemjöl
Garnering
- 3 msk frystorkade hallon
Så gör du
- Koka upp grädde och tillsätt grovhackad choklad. Dra bort kastrullen från plattan och rör i grädden tills chokladen har smält. Ställ chokladgrädden i kylen i några timmar (helst över natten). Smält smör och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser till muffinsen. Rör ner mjöl till sist. Lägg muffinsformar på en bakplåt. Använd gärna dubbla formar eller en muffinsplåt så håller muffinsen formen bättre. Häll smeten i muffinsformarna så att de är 3/4 dels fulla.
- Grädda muffinsen i 180°C i ca 20 minuter. Kontrollera med en träpinne att muffinsen är färdiggräddade. Stick in stickan i mitten av muffinsen, om den inte fastnar på pinnen är den färdig. Låt muffinsen svalna helt.
Pynta med kärlek
Plocka fram alla ingredienser du vill dekorera dina muffins med. En kombination av krispiga sötsaker och färsk frukt är ett bra förslag. Gör färdigt glasyren utifrån de smaker du vill ha. Till chokladmuffins kan det smaka med en ljus frosting som du blandar ihop av florsocker, smör, vit choklad och vaniljextrakt.
Att skapa en ros på toppen som du ser på bilden nedan är inte så svårt som man skulle kunna tro. Du behöver en glasyrpåse, en spritsspets och frosting.
När du börjar spraya är tricket att börja längst ut. Arbeta dig in i cirklar så att hela toppen fylls och avslutas i mitten med en liten spets. Om du inte har provat detta tidigare kommer du nog att bli förvånad över hur lätt det faktiskt är. Strö sedan över önskad dekoration.
Nu har du några godsaker som du kan servera till din Alla hjärtans dag.
Fick du en känsla av att det var utanför din bekvämlighetszon? Då har vi ett annat bra förslag på vad du kan servera på Alla hjärtans dag. För ni kan förstås ha en fantastisk dag, även om du inte bakar en lika ”snygg” tårta. Huvudsyftet med alla sötsaker är att de ska smaka gott.
Om du vill ta bort förväntningarna på söta sötsaker föreslår vi att du bakar chokladkakan som går under namnet ”Misslyckad chokladkaka”. Trots sitt mindre vackra utseende har den här kakan en sammetslen kärna som passar alla chokladälskares smak.
"Misslyckad" chokladkaka
Ingredienser:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 200 g bakchoklad
- 200 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Så gör du
- Värm ugnen till 210°C.
- Vispa ägg och socker till en stel äggblandning.
- Smält choklad och smör i en liten kastrull. Sikta samman mjöl och bakpulver. Vänd ner chokladblandningen och mjölet växelvis i äggblandningen med en slickepott.
- Häll smeten i en smord och mjölad form, 22 cm i diameter. Sätt in formen på nedersta gallret i ugnen och grädda i ca 20 minuter. Kakan ska vara mjuk i mitten.
- Låt kakan svalna i formen.
- Strö över florsocker före servering och garnera efter bästa förmåga.