Romantisk middag till Alla hjärtans dag
Alla hjärtans dag är snart här och vi rekommenderar att du tillagar en romantisk middag. Avsätt kvällen för varandra och servera vardagslyx.
Berättelsen bakom Alla hjärtans dag
Du känner säkert till att vi firar kärlekens dag den 14 februari, men vet du egentligen varför? Det är inte så många som gör och det är inte heller så konstigt eftersom det är flera historier som tar på sig äran för den här dagen. Den ena mer bisarr än den andra.
Enligt en 1500-talsteori kommer traditionen från folkets tro om att det var den dagen som fåglarna började para sig för säsongen. Enligt en annan teori döptes dagen efter prästen Valentine som sägs ha avrättats den 14 februari år 270.
Den sista teorin säger att dagen från början gick under namnet Lupercalia och att det kommer från romarna som firade dagen till minne av två tvillingar som ska ha bott i en grotta och fostrats av en vargmor.
Utan hårda fakta och med så pass olika versioner är det inte lätt att veta vilken berättelse vi ska tro på. Men det som är helt säkert är att dagen har bevarats genom tiderna eftersom det är kärlekens dag. Det är en bra dag att fira romantiken och kärleken. För många är dagen en bra påminnelse om att fira sin hjärtas kär.
Brinnande kärlek
Hur man vill markera kärlekens dag varierar i hög grad, men vi rekommenderar att du tillagar en hemlagad lyxmiddag. I Danmark serverar man ibland en rätt som heter brændende kærlighed (brinnande kärlek).
Namnet är passande för Alla hjärtans dag, men utöver det finns det inget särskilt romantiskt över rätten. Den består nämligen av potatismos, bacontärningar och lök som toppas med persilja eller picklade rödbetor. Vi föreslår att du imponerar på din partner genom att göra några andra varianter.
Trerättersmiddag
Ni behöver inte gå på lyxrestaurang för att skapa det lilla extra. Det kan bli en god middag och en ännu bättre stämning hemma. Imponera på din älskade genom att servera en trerättersmiddag. Kom ihåg att detta ska vara mer än en vanlig torsdagsmiddag och att tilläggsdetaljerna därför är väldigt viktiga.
Möt din partner i dörren när hen kommer hem. Börja gärna med något gott i glaset. Sätt på passande musik, dämpa belysningen och tänd stearinljus. Vi föreslår följande meny för kvällen:
Förrätt: Melon och lufttorkad skinka
Inled kvällen med en fräsch, lätt och smakrik förrätt. Vi föreslår att du serverar lufttorkad skinka och melon, som är en underbar kombination av salt och sött.
Ingredienser:
- 100 g spickeskinka i skivor
- 1⁄4-pack cantaloupe melon eller annan mogen melon
- 0,5 stjälk färsk timjan
Så gör du
- Dela melonen och ta bort fröna med en sked. Skär i smala båtar och ta bort skalet.
- Lägg båtarna på tallrik tillsammans med lufttorkad skinka. Garnera med lite timjan.
Huvudrätt: Biff med sötpotatispommes och zucchini
Inget säger vardagslyx som en biff. Servera en saftig och mör biff tillsammans med krispiga sötpotatischips, en fräsch squashsallad och lite dressing.
Ingredienser:
- 300 g nötfilé (i 150 g biffar)
- 1⁄4 tsk salt
- 1⁄8 tsk peppar
- 1 msk margarin till stekning
Sötpotatischips
- 425 g sötpotatis
- 0,5 msk olja till pensling
- 1⁄4 tsk salt
- 1⁄8 tsk peppar
- Zucchinisallad
- 1 st grön zucchini
- 0,5 msk olivolja
- skal från 0,5 citron
- saft av 1⁄4 st citron
- 1⁄4 tsk salt
- 1⁄8 tsk peppar
Dressing
- 2 msk gräddfil
- 0,5 klyfta riven vitlök
- 0,5 msk finhackad färsk timjan
Så gör du
- Lägg köttet i rumstemperatur i minst 30 minuter innan du använder det.
- Blanda samman gräddfil, vitlök och timjan till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Låt dressingen stå i kylen och smaksätt medan du tillagar resten.
- Värm ugnen till 225°C. Skala sötpotatisen och skär i tjocka stavar. Lägg stavarna i en kastrull med vatten och koka upp. Koka sötpotatisstavarna tills de är mjuka, 5-6 minuter. Häll av vattnet och lägg ut stavarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla stavarna med lite olja och krydda med salt och peppar. Sätt bakplåten i ugn och grädda tills stavarna fått fin färg och blivit lite krispiga i kanterna, ca 15 minuter.
- Använd en osthyvel och skär zucchiniremsor på längden medan du roterar squashen. Stanna när du kommer till den mjuka kärnan. Dela de långa remsorna i mitten och skär tändstickstunna remsor på längden. Lägg strimlorna i en serveringsskål eller en skål.
- Salta och peppra biffen. Stek dem på hög värme tills köttsaften börjar pipa på ovansidan, 2-3 minuter. Vänd biffarna och tillaga dem vidare tills rosa köttsaft sipprar fram, ca 2 minuter. Då är biffarna mediumstekta.
- Häll olivolja, citronskal och -saft i skålen med zucchini. Salta och peppra och blanda lätt.
Desserter: Cheesecake
Avsluta middagen med en härlig cheesecake som tack och lov är superenkel att laga.
Botten
- 6 st kornmokex
- 40 g pistagenötter
- 2 msk socker
- 40 g smält smör
Fyllning
- 2 förpackningar färskost naturell (à 125 g)
- 3 msk florsocker
- Rivet skal av 1 lime
- Saft av 0,5 lime
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
För dekoration
- 5 jordgubbar att garnera med
- Några grovt hackade pistagenötter
Så gör du
- Mixa kex, nötter och socker snabbt i en liten matberedare eller med en stavmixer.
- Tillsätt det smälta smöret och blanda alltihop. Fördela blandningen i portionsglas.
- Blanda samman mjukost, florsocker, vaniljsocker, limeskals- och saft. Använd en visp eller handmixer och rör om ordentligt tills osten är mjuk och blandningen har blivit lite luftig.
- Vispa grädden stel i en annan skål och vänd försiktigt ner den i ostblandningen. Lägg ostblandningen i en spritspåse med rund tipp eller använd en sked och fyll glasen.
- Skär jordgubbar i klyftor och garnera de små ostkakorna. Strö gärna över grovhackade pistagenötter till garnering.
Pssst...
Alla rätter är till för två personer, men efterrätten kommer det nog att finnas lite över av. Spara gärna lite till senare, men se till att täcka över den ordentligt innan du ställer in den i kylen.