Så klär du dig bra för vinterträning ute i kylan

Mann i vinterlandskap som løper, sett i profil fra avstand
Mann i vinterlandskap med gul lue som fester øreplugger
Mann som driver med løpetrening på vei, shorts over treningstightsen

Dessa träningskläder gör dig väl rustad för utomhusträning på vintern – oavsett om du ska på löprunda, cykla eller spela fotboll.

Det kan vara en tufft att ta reda på vad man ska ha på sig när man tränar ute på vintern. Luften är oftast kall och bitande, men kroppen blir snabbt varm när du rör på dig. Så det är lätt hänt att du antingen har på dig för mycket så att svetten rinner och blodet kokar efter bara några minuter, eller att du överskattar din egen kroppsvärme och ger dig ut på tur i allt för tunna kläder.

För att du ska vara bättre förberedd nästa gång du ska ta ett träningspass utomhus har vi tagit fram en liten klädguide anpassad för olika aktiviteter; löpning, fotboll och cykling.

Ett allmänt råd för alla former av utomhusträning är att klä sig i flera tunna lager istället för ett tjockt. Det ger luft mellan plaggen – och luft isolerar bra. Dessutom blir det enkelt att klä av och på dig längs vägen. Tre lager räcker mer än väl, men ofta räcker det med två.

Löpning: Lager-på-lager och spikskor

Det är uppfriskande med en löprunda i krispig luft, så med rätt utrustning och kläder är löpning en favoritaktivitet även på vintern.

Innerst

Det är det inre som räknas, sägs det och det gäller även i det här sammanhanget. En snygg teknisk jacka hjälper inte om plagget du har närmast huden hindrar den från att göra sitt jobb. Så välj underkläder och strumpor i ett snabbtorkande material, samt en tight långärmad tröja och träningstights.

Vilket material du ska välja på underkläder, över- och underdel beror på temperatur och intensitet: Ska du hålla ett högt tempo bör du satsa på konstfiber medan ull är guld om du ska träna lugnt eller om det är riktigt kallt.

Tänk dock på att det är benen som skapar mest värme när du springer, så du behöver gärna ett varmare material på överkroppen än på underkroppen. Är det väldigt många minusgrader kan du ta på dig superunderställ i ull eller syntetmaterial under tights eller löparbyxor, men annars fungerar det bra med varna och vindtäta tights i ett fukttransporterande material.

I mitten

Under de kallaste dagarna behövs ett mellanlager på överkroppen som ger isolering och transporterar svetten från det innersta lagret. Välj en ovandel i ull eller syntetmaterial – eller en blandningsvariant i polyester och ull. Ett typiskt mellanlager är oftast en ulltröja eller en tunn fleecetröja.

Ytterst

Till sist bör du ha en träningsjacka som skyddar mot vind, är vattenavvisande och andas bra. Då håller den kylan ute samtidigt som svetten släpper ut. Om det inte är riktigt kallt och du har ett mellanlager kan du också överväga att byta ut träningsjackan mot en väst.

Västen sägs vara det mest underskattade löparplagget: Den har samma skyddande egenskaper som en vindjacka men är mer effektiv när det kommer till att släppa ut fukt. På så sätt hålls värmen på rätt ställen och är mycket behaglig att springa i. Leta efter en löparväst som är lätt, har ull på insidan och ett vindavvisande material på utsidan.

Skor

Bra skor är förstås a och o på löprundan, och ska du ut på hala njuter du inte av klassiska sneakers. Då är det spikskor som gäller – alltså löparskor med piggar. Då får du ett bra grepp och slipper vara rädd för att falla.

Alternativt kan du satsa på löparbroddar som är ett enklare och billigare alternativ, men det är inte lika bekvämt att springa med. Tänk också på att skorna du springer i på vintern måste ha plats för lite tjockare strumpor än i övrigt på året.

Det går att få tag på de löparskor du redan har – kolla in med din lokala sportbutik eller skomakare. Dubbarna kan också tas bort igen när våren kommer.

Tillbehör

Mössa är viktigt för att hålla värmen och du bör välja en som täcker hela huvudet och är gjord för löpning, så att den inte blir för blöt. Om du väljer ett pannband ska du se till att det är ordentligt isolerat och täcker öronen.

Dessutom är löparhandskar ett måste och är det riktigt kallt kan du också gärna slänga på en tunn halsduk. Linda in fötterna i varma strumpor som täcker anklarna, antingen tunna ullstrumpor eller ett par i blandning av konstfiber och ull. Om du är rädd för att frysa ska du satsa på två tunna strumpor ovanpå varandra istället för ett tjockare par.

Och du, glöm inte reflexer! Reflexväst är det allra bästa, men har du inte ett reflexband eller liknande mycket bättre än ingenting.

Tips! Köp en pannlampa om du vill springa i marken eller på andra platser som inte är belysta.

Dame i treningsklær som knytter skolisser i snøen
Fotballbane med rimfrost
Person på sykkel i urbant snølandskap
To personer på sykkel i snøen mellom høye trær

Fotboll: Strumpor och iläggssulor i ull

Ska du träna eller spela fotboll ute på vintern gäller samma principer som för löpning: Ull eller tekniska superunderkläder innerst, ett mellanlager, en träningsjacka som tål väder och vind och vattentäta träningsbyxor ytterst. Alternativt kan du bära shorts över långkalsonger om det inte är för kallt ute.

Mössa och handskar måste också på – och glöm inte fötterna! Fotbollsskor håller inte värmen, så ett par fotbollsstrumpor i ull och yllesulor i skorna kan vara bra.

Håll dig varm – även i pauserna.

Dessutom är det bra att ha med en tjock vinterjacka som du kan ha på dig när du börjar värma upp och sen kan ta av så fort du fått upp värmen. Men sätt på den igen så fort du tar en paus, sitter på bänken eller liknande, för det tar inte lång tid från att rörelsen upphör tills du börjar frysa när du svettats mycket.

Tips! Nike-kollektionen Winter Warrior är specialdesignad för vinterfotboll. Kollektionen består av tekniska plagg med smarta detaljer som håller dig både varm och funktionell.

Cykling

Skydda ansiktet och händerna

Med rätt cykel och rejäla däck finns det ingenting i vägen för att ta cykeln i bruk under vintertid – oavsett om du använder den som transportmedel eller ger dig ut på vinterträning på två hjul. Men när du sitter på en cykel blir du snabbt kall, så här är rätt kläder och utrustning ett måste.

Lager-på-lager

Välj ull eller tekniskt underställ längst in, beroende på temperatur och tempo. Utanpå bör du ha en cykeljacka som är lite längre bak än fram, har hög krage och som har ett material som andas bra i ryggen. På underkroppen kan du antingen välja en cykelbyxa med vaddering eller en vanlig cykelbyxa och därefter en vind- och vattentät täckbyxa utanpå.

Se till att det inte finns några glapp mellan kläderna. Då håller du värmen bättre.

Skydda huvudet

Den viktigaste kroppsdelen att skydda när du cyklar i minusgrader är huvudet. Välj antingen en tunn balaklava eller en mössa och buff som täcker större delen av ansiktet och som sitter bekvämt under cykelhjälmen.

Vidare bör du också skydda ögonen, eftersom även en snöflinga kan göra ont om den träffar i hög fart. Så använd bra sportglasögon med klara glas.

Händer och fötter

Även händerna är mycket utsatta för kyla på cykel, så glöm inte vindtäta vantar eller handskar. Tänk på att god rörlighet är viktigt så att du snabbt kan greppa bromsen. Är det riktigt kallt kan du köpa muffar att ha på styret eller använda tunna ullvantar inuti vindtäta vantar.

På fötterna bör du satsa på fodrade skor – gärna ett par som andas lite. Det finns även särskilda skor för vintercykling om du vill vara riktigt proffsig.

Tips! Är det riktigt kallt kan du köpa värmepåsar som du lägger i skorna och handskarna.