5 bra tips till sommarfesten

Flat lay av lime og ananas og scrabble-brikker hvor det står «hello summer»
Blond jente smiler til kamera med blomsterkrans på hodet
Bord med salat, sild, poteter og fargerik bukett med svenske flagg

Ska du ordna sommarfest kan det både bli enklare och roligare om du har en bra inramning för kvällen.

Något av det bästa med att sommaren och dess långa, ljusa kvällar har anlänt är att du äntligen kan flytta ut festen i det fria.

Alla är nog rörande överens om att vi inte vill sova bort de ljusa sommarkvällarna, och en sommarfest kräver varken något särskilt tillfälle eller särskilt mycket organisation från värdarnas sida – eftersom öppen himmel och frodiga omgivningar automatiskt sätter mycket av stämningen.

Ändå kan en tydlig inramning för kvällen både underlätta för dig – och se till att gästerna får en kväll de sent kommer att glömma.

Här är fem bra temaidéer för en somrig festkväll:

1. Magisk midsommar

Midsommarfirandet är en absolut höjdpunkt i den svenska festkalendern.

Midsommarafton infaller alltid på fredagen närmast den 24 juni – som är sommarens längsta och ljusaste natt – men det finns naturligtvis inget som hindrar dig från att sno festtipsen och ordna en midsommarfest när du själv vill.

Det finns vissa inslag som är ett absolut måste för en lyckad svensk midsommarfest. Midsommarstången står bokstavligt talat i centrum för festen då man dansar och sjunger traditionella sånger som ”Små grodorna” runt den.

Denna pyntas med grenar, blad, blommor och färgglada band och med den svenska flaggan vajande i toppen av flaggstången.

Blommor och blomsterkransar är en helt naturlig del av festoutfiten, som annars består av ljusa och somriga kläder. Låt gärna gästerna vara med och dekorera stången och binda blomsterkransarna. Det är mysiga aktiviteter som dessutom gör att du slipper förbereda allt i förväg.

Pynta utomhus med ängsblommor – och spara gärna någon i till slutet av kvällen. Enligt traditionen är det nämligen så att om du lägger sju olika blommor under huvudkudden kommer din framtida make/maka att visa sig för dig i drömmen.

Vad gäller mat så är sill i fokus huvudrätten består gärna av sill med potatis, gräslök och gräddfil. Men förät dig inte på sillbordet – till efterrätt serveras nämligen massor av jordgubbar och gräddtårta.

Bløtkake med jordbær og svenske flagg
Vannkrig i hage med mann som løper med rosa flamingo som blir sprutet vann på av dame bak

2. Trädgårdsfestival

Sommaren är festivalernas högtid, och om du arrangerar en fest med festivaltema skapar du inte bara en avslappnad och härlig atmosfär – utan gör det även väldigt enkelt för dig att satsa på några enkla lösningar.

För alla vet ju att det är plastglas, filtar och enkel mat som gäller på festival. Dekorera trädgården med färgglada vimplar och ljusslingor i träden, köp en hög med prisvärda plädar, plastglas, papperstallrikar och färgglada sugrör och låt gästerna klä sig med glitter och ansiktsmålning.

Sätt upp ett matstånd i trädgården med enkel mat och låt gästerna förse sig själva. Fyll på pappersmuggar med snacks och se till att du har en bra trådlös högtalare som kan fylla trädgården med skön musik.

Och vill du verkligen slå på stort kan du förstås också hyra en mikrofon och ett system och få några talanger i kompisgänget att stå för underhållningen.

3. Sydliga vibbar

Det är ingen hemlighet att vi svenskar älskar att dra söderut till varmare breddgrader under sommarmånaderna – så varför inte göra din egen sydliga oas i trädgården?

I söder är allt tillåtet! Här svävar vi runt i vår egen frihetsbubbla fyllda med färgglada drycker och överkokt spagetti. Så be gästerna komma i t-shirts med roliga tryck och strumpor i sandalerna. Sätt upp en station för fusktatueringar för att fullända feststassen.

Trädgården kan fyllas med strandstolar och uppblåsbara badleksaker. Låt gästerna välja mat från menyer skrivna på svengelska och ha gärna bilder på maträtterna i menyn. Med andra ord: här kan inget gå fel.

4. Grillfest är mycket mer än korv med bröd.

Boka bra väder och bjud in till en riktig grillfest! På grillfesten står god mat i centrum och det kan vara bra att alliera sig med en grillentusiast. Låt gästerna bidra med grönsaksspett, fruktfat eller egna favoritsallader och duka upp med rutig röd duk på långbord.

Aktivera dina gäster med klassiska trädgårdslekar som frisbee, badminton, ringspel och kubb. Om mörkret hinner infinna sig kan du dekorera med ljusslingor och göra upp en eld som både sprider värme och god stämning. Och förhoppningsvis har någon tagit med sig gitarren.

Jente med blomsterkrans og runde solbriller holder en rød/oransje fargebombe

5. En färgglad festkväll

Färger symboliserar glädje och är därför en perfekt utgångspunkt för en riktig fest. Hämta inspiration från Color Me Rad-loppen och köp in färgbomber och färgpulver till en fest utöver det vanliga.

Festen måste förstås hållas utomhus där du kan skapa en färgglad atmosfär med girlanger, ljusslingor och glowsticks. På bordet kan du ställa gelé, frukt och dryck i regnbågens alla färger.

Be gästerna komma som en tom målarduk i vita kläder och specificera att de inte ska ta på sig sin favoritblus – det här blir nämligen en kladdig upplevelse. Glöm inte solglasögon för att skydda ögonen och ta gärna med ett klädbyte.

Kvällens stora höjdpunkt är naturligtvis färgsläppet! Detta kan antingen göras gemensamt eller för de tävlingssugna: ett färgkrig. Låt hela kroppen täckas i färg – och glöm inte att ta massor av bilder under kvällen!