Skolväska inför skolstarten
Ska ditt barn börja skolan? Här är en checklista på saker som kan vara bra för förstaklassare att ha inför skolstarten. Se om du har det ni behöver!
Ryggsäck
Det viktigaste ditt barn behöver inför skolstarten är förstås en bra skolväska. Förstaklassaren själv är nog mest intresserad av färg och dekoration. Vi vuxna tänker mer på att en liten kropp ska bära all utrustning till och från skolan.
Lyckligtvis är utbudet av skolväskor stort så att bådas behov tillgodoses. Det viktigaste att kontrollera är att väskan inte är för stor och att den sitter rätt på ryggen.
Att tänka på
TIPS!
För de som börjar med simning redan i förstaklass är det klokt med en liten gympapåse för det man behöver till lektionen, som kan läggas på toppen av ryggsäcken.
Pennskrin
Det är mycket som ska få plats i skolväskan. När förstaklassarna ska lära sig alfabetet behöver de något att rita och skriva med och då är ett bra pennskrin bra att ha.
Det finns stora platta pennskrin som kan öppnas upp helt och där allt har sin fasta plats, eller så kan man välja ett ovalt pennskrin där alla pennorna ligger löst. Båda alternativen är bra, så låt ditt barn välja sin favorit.
Hitta pennskrin och skrivmaterial hos bokhandel, leksaksaffär eller hobbyaffär.
Skrivmaterial
Visste du att de flesta pennfodral säljs färdigutrustade med blyertspennor, suddgummin och linjal? Ett bonustips är dock att köpa till extrautrustning för att slippa små ”kriser” om en färgpenna eller ett suddgummi har försvunnit.
Därför får du gärna köpa in ett par blyertspennor, pennvässare, suddgummin och färgpennor som du har liggande tills behovet dyker upp. Det kan också vara bra att ha ett limstift tillgängligt hemma.
Bokomslag
Om skolan ditt barn ska börja på använder läroböcker är chanserna stora att en av de första läxorna är att klä in de böcker som lånas ut. Samtidigt är det viktigt att lära barnen att alltid behandla andras saker som om de vore deras egna, så kom ihåg att inkludera ditt barn vid inköp och inslagning av bok.
När det gäller bokomslag har ni olika möjligheter. Ni kan välja mellan genomskinlig plast så att det är lätt att se omslaget på boken, mönstrat skyddspapper eller bokomslag i stretchmaterial som det är enkelt att ta på och av. Låt barnet välja sin favorit så blir de extra förtjusta i sina böcker.
Drickflaska och matlåda
Det är viktigt att barnen alltid har med sig en vattenflaska och tillräckligt med mat för hela dagen. Välj en rejäl drickflaska som tål stötar och en matlåda med flera fack som enkelt kan fyllas med minimorötter eller annat gott snacks. Fundera på om det är viktigt att matlådan inte läcker.
TIPS!
Det kan också vara bra att köpa termos, sittunderlag och grillpinnar till de dagar då det är dags för utflykt.
Skolkläder
I skolan finns det oftast en stor och rolig skolgård där barnen kan springa, hoppa och klättra. Aktiva barn behöver kläder och skor som de enkelt kan röra sig i och som tål en bullrig miljö.
I skolan förväntas det dessutom att barnet kan klä på och av sig själv om hen fryser eller är för varm. Plagg som fungerar lager på lager kan vara en bra idé, så att barnet själv enkelt kan ta av och på en tröja eller jacka för att reglera värmen. Inför skolstarten kan det därför vara bra att ta en titt i garderoben och kanske låta barnet öva på att klä på sig själv.
Ny outfit för första klass?
Inneskor
Det är vanligt att skolbarnen måste byta från utomhusskor och ta på sig tofflor eller inneskor innan de går in i klassrummet. Det här måste de klara själva, så det kan vara bra att välja skor som barnet enkelt kan ta på och av.
Klädbyte
En överraskande regnskur eller en olycka kan inträffa. För att ditt barn ska slippa spendera resten av skoldagen i blöta/smutsiga kläder gör du klokt i att lägga i ett set med extrakläder.
Kläder och skor anpassade för säsongen
Det är viktigt med kläder för alla väder – för barnen är mycket ute i de lägre klasserna. När det närmar sig vinter och kallare tider bör barnet ha liggande ett par vantar (vattenavstötande eller i skal), mössa, halsduk, fleece- eller ullkläder, tjocka strumpor, ullunderställ, fodrade byxor eller overall och vattentäta skor.
Till vår och sommar bör du ha motsvarande plagg och tillbehör anpassade för dessa årstider. Vädret kan snabbt slå om. Se de här tipsen på hur du klär de minsta i värmen.
Regnkläder och gummistövlar
Utedagar tar sällan hänsyn till väderprognosen och det gör inte heller rasterna. Bra, rörliga regnkläder bekräftar regeln att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder.
TIPS!
Många köper två set med regnkläder, eller ett set som komplement till skaljacka och -byxa. En skaljacka kan användas både vår och höst. Kontrollera gärna att vattenpelaren är minst 10 000 – ju högre siffra, desto bättre vattentäthet.
Reflexväst
Vägen till skolan blir tryggare med reflexvästen på. Detta gäller givetvis längs bilvägar men även cykel- och gångvägar. Det finns flera sorter, så välj gärna en variant som är enkel att ta av och på. Dessutom är det bra att se till att det finns reflexutrustning på skolväskan.
Märkpenna eller namnetiketter för kläder och utrustning
Det är inte lätt för en liten människa att komma ihåg många saker på en gång. Skolorna säger att det är mycket kvarglömda kläder som aldrig hämtas och de flesta skolor skickar säckvis till Fretex flera gånger om året.
Om kläderna är märkta med namn och telefonnummer, antingen med märkpenna eller namnlapp, är chansen att få tillbaka kläderna och slippa köpa nytt mycket större. Kom också ihåg att märka all utrustning som barnen har i skolan.
En bra start för stora och små
Det är bra att ha förväntningar på hur det nya livet med skolbarn ska bli, och det är bra att förbereda sig på mer än bara utrustningslistan. De flesta skolor lägger riktlinjer för vad som är önskvärt med tanke på födelsedagsfiranden och kompisgrupper, och det finns också åtgärder som följegrupper som sker på eget initiativ.
Kompisgrupp
En kompisgrupp är en åtgärd som görs av skolan i början av skolåret med syfte att alla barn ska bli inkluderade och lära känna varandra bättre. Grupperna sätts ihop av läraren som väljer 4-5 elever (både pojkar och flickor) som följer med varandra hem i tur och ordning.
Under det första halvåret har barnen då varit hemma hos varandra och förhoppningsvis redan fått några goda vänner. På första föräldramötet är detta ett aktuellt ämne och man avgör om kompisgrupper ska skapas.
Följegrupp
Oavsett om man har kort eller lång skolväg är det alltid bäst att gå tillsammans med andra. Ta en titt på klasslistan för att se vem som bor nära er. Kanske finns det till och med finns fler barn i kvarteret som kan följas åt till skolan tillsammans.
Sätter man ihop en följegrupp kan du och de andra föräldrarna turas om att följa eleverna. Det här är en åtgärd som föräldrar själva måste vidta, så kanske ska du ta initiativet?
Sluten grupp för föräldrar på Facebook
Det kan vara en fördel att ha möjlighet att enkelt kunna kommunicera med andra föräldrar. Genom att skapa en sluten grupp för föräldrarna har man ett forum som kan användas för att dela med sig av användbar information eller för att ställa relevanta frågor, till exempel hur mycket man ska lägga på födelsedagspresenter.
Här på centret hittar du allt ni behöver inför skolstarten. Varmt välkomna!