Smakfullt tillbehör till kalkonen

Stekt kalkun ligger på et bord
Tabbouleh i en skål sett ovenfra
Frisk og smakfull Tabbouleh
Brødstuffinf i en firkantet skål
Brødstuffing til kalkunen

Ska du enligt traditionen servera en riktigt saftig kalkon på nyårsafton? Med dessa goda och enkla recept får du det perfekta tillbehöret till huvudrätten.

Bygg upp ett iögonfallande matbord runt den ståtliga kalkonen och låt det digna av färgglada och läckra sidorätter.

Vi har tagit fram tillbehören som gör helstekt kalkon – såväl som filé av annat magert kött – till en storslagen matupplevelse. 

Det bästa med kalkon är att köttet passar till de flesta tillbehör. Vad sägs om att lägga till något utöver det vanliga till denna traditionsenliga rätt?

Tabbouleh

Inspireras av smaker från Mellanöstern och servera en fräsch och mättande tabbouleh: En sallad av bulgur med smak av persilja, koriander och mynta.

Bulgur är ett vetekorn som används mycket i Mellanöstern, med en mild nötig smak som gör att den passar till mycket. Prova denna fräscha tabboulehsallad med nektariner, korinter och grön chili.

Det är en färgrik smakbomb som livar upp både matbordet och gommen och passar utmärkt som tillbehör till vinterns långkokta ugnsrätter. Detta recept från MatPrat är beräknat för 8 portioner .

Det här behöver du

  • 450 g bulgur
  • 2 tomater
  • 1 gurka
  • 2 st rödlökar
  • 2 st nektarin eller persika
  • 2 st grön chili
  • 100 g russin eller korinter
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 1 knippe bladpersilja
  • 4 msk hackad färsk mynta
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • saften från 2 citroner
  • 4 tsk flytande honung
  • 3 dl virgin olivolja

Så gör du:

  1. Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Lägg den i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt. Se till att bulgurriset har svalnat innan du blandar det med resten av ingredienserna.
  2. Dela tomat och gurka i halvor, skrapa ur och ta bort de mjuka kärnorna. Skär rödlök, tomat och gurka i små tärningar och nektarin i lite större tärningar. Skär grön chili i tunna ringar.
  3. Finhacka sedan vitlök, mynta, koriander och persilja. Lägg färdigkokt bulgur, de hackade grönsakerna, korinterna och örterna i en skål och blanda väl.
  4. Smaka av med citronsaft, honung, olivolja, salt och peppar.
  5. Låt gärna tabboulehen stå kallt och dra smak i minst en halvtimme före servering.

Brödfyllning

Om du lagar helstekt kalkon är det vanligt att fylla den med brödfyllning. Vill du göra lite mer av din fyllning rekommenderar vi att du serverar den bredvid.

Prova denna underbara brödfyllning av rustikt lantbröd med brun champinjon, salladslök och stjälkselleri, upplyft med färska örter och parmesan. Detta recept från Matprat är beräknat för 8 portioner.

Det här behöver du

  • 3 st stora ägg
  • 3⁄4 st rustikt lantbröd i tärningar
  • 200 g bruna champinjoner delade i fyra bitar
  • 2 msk till steksmör
  • 1 st finhackad lök
  • 2 knippe salladslök, tunt skivad
  • 4 dl finhackad stjälkselleri (selleri)
  • 2 msk grovt hackad färsk kruspersilja
  • 2 msk grovt hackad färsk oregano
  • 2 msk grovt hackad färsk salvia
  • 2 msk grovt hackad färsk timjan
  • 3 klyftor finhackad vitlök
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk nymald peppar
  • 1 dl kycklingbuljong (oblandad)
  • 50 g grovriven parmesanost

Så gör du:

  1. Värm ugnen till 220°C. Lägg ut brödtärningar på bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen och torka brödet i ca 15 minuter. Låt sedan svalna på galler.
  2. Fräs svampen i en stor het stekpanna med smör, ca 5 minuter. Lägg sedan i lök, salladslök, selleri, örter, vitlök, salt och peppar och tillaga tills grönsakerna är mjuka, ca 6-8 minuter.
  3. Blanda ihop brödtärningar och grönsaksblandning i en stor skål. Vispa ihop ägg och buljong i en separat skål och häll över brödblandningen. Strö över parmesan och vänd runt tills det är väl blandat. Tillsätt lite mer utblandad buljong om blandningen är torr.
  4. Lägg blandningen i en välsmord ugnsfast form. Täck över med aluminiumfolie och grädda brödfyllningen mitt i ugnen. Ta bort folien efter ca 30 minuter och tillaga tills du har fått en vacker och gyllenbrun färg, 25-30 minuter.
  5. Servera brödfyllningen till helstekt nyårskalkon eller ett saftigt kalkonbröst.
Waldorfsalat i en skål på et mørkt bord
Klassisk waldorfsalat

Waldorfsallad

Waldorfsallad är en klassiker på det norska bordet för kallskuret. Den passar också utmärkt som tillbehör till kalkon och annat magert kött, vare sig det är uppskuret eller helstekt i ugnen.

Det här behöver du

  • 6 äpplen
  • 5 stjälkar stjälkselleri (stångselleri), alt. ”selleri, tärnad”
  • 1 burk konserverad ananas i bitar, liten burk
  • 100 g hackade valnötter
  • 2,5 dl majonnäs
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 citron
  • 300 g blå druvor

Så gör du:

  1. Vispa grädden hårt och blanda den med majonnäs. Skär äpplen, stjälkselleri och ananas i små bitar och vänd ner de skurna ingredienserna tillsammans med valnötter i krämen.
  2. Smaka av med citron och ananassaft. Lägg salladen i en skål och garnera med några hela valnötter, blå druvor och ett par blad av basilika. Förvara salladen kallt fram till servering.

Bilder och recept är hämtade från matprat.no

Välkommen på mysig nyårsshopping hos oss!