Flytta ut matlagningen-inspiration till uteköket.

När vädret tillåter vill vi gärna både äta och tillaga vår mat utomhus, det hör sommarmånaderna till. Låt dig här inspireras till årets utekök.

Ett utekök inbjuder till nya tillagningssätt, på t ex. på grillen, i pizzaugnen eller varför inte i en rök. Med rätt produkter kan du bli en mästerkock i ditt utekök.

Utrustning till uteköket

För att kunna laga mat utomhus kan det vara bra att ha följande grundutrustning:

En grill, stekhäll och/eller en kokplatta. Det finns en mängd olika grilltyper på marknaden som gasolgrillar, kolgrillar eller elgrillar. Vilken grill du väljer beror på vilken typ av gillkock du är eller vill bli. Grillar hos Cervera

Det är bra att ha en arbetsyta för att kunna förbereda maten och ha plats att ställa saker på. Det kan vara en bänk, ett bord eller liknande. En del grillar har utfällbara arbetsytor på sidan, ofta i metall som är lätta att hålla rent.

Förvaring i form av skåp eller hyllor, där man kan organisera utrustning och ingredienser. Att ha sina kryddor, grilloljor m.m. på nära håll ger inspiration till nya smakupplevelser vid grillen.

För att vara en mästerkock vid i uteköket krävs det köksredskap som skärbrädor, knivar, grilltänger, pizzasten, hamburgerpress m.m. Fyll upp ditt utekök med köksredskap för alla typer av kulinariska äventyr.

Tillgång till rinnandevatten är ett plus. Om man inte har möjlighet att sätta upp en diskho utomhus, kan en vattenslang och hink vara tillräckligt för att exempelvis kunna skölja livsmedel och köksredskap i. För övrigt bör man alltid ha vatten i närheten ifall brand skulle utbryta.

För det riktigt lyxiga uteköket kan en minikyl för att förvara råvaror i samt kylda drycker, ge den ultimata uteköks upplevelsen. Kylda drycker kan även förvaras i en zinkbalja fylld med is och kallt vatten.

Ofta bortglömt men fyller en viktig funktion i uteköket är krokar för att hänga upp tex. grillredskap, handdukar. Var sak på sin plats ger en smidigare matlagning för mästerkocken.

Köksredskap till uteköket

Att ha rätt köksredskap i uteköket gör matlagningen mycket enklare och roligare. Här tipsar vi om det viktigaste att ha på plats:

Grillredskap (grilltång, grillspade och grillgaffel) som är lätta att använda och rengöra är en bra investering till uteköket.

En pizzasten ger en krispig bakad pizzabotten och pizzaspade underlättar att få pizzan hel ifrån grillen till matbordet.

Hamburgerpress eller smashjärn är ett måste om du vill grilla goda hamburgare. Ger en jämnare burgare som du lättare kan parera stekgraden på, dessutom får burgaren den perfekta formen till hamburgerbrödet.

En grillbricka eller wokpanna kan vara en bra investering om vill grilla eller woka grönsaker i olika storlekar. På så sätt undviker du att grönsakerna åker ner genom gallret.

När man grillar fisk, har den en tendens att fastna och falla isär. Ett hölster kan därför vara en bra att investera i, om du vill grilla fisk.

För att hålla koll på innertemperaturen på kött, fisk och kyckling är en stektermometer ett bra köp. Kött som gris och kyckling bör alltid vara välstekt för att undvika ohälsosamma bakterier, som trivs i dessa köttsorter.

För att hålla grillen ren och i gott skick behöver du en grillborste för att ta bort matrester och annat smuts. För den riktiga grillnörden är en grillrobot ett måste.

Bra köksknivar och en skärbräda underlättar jobbet i uteköket och kan även användas vid servering.

Grilltillbehör hos Cervera hittar du här

Bilder
Fotograf Emelie Sundgren för Cervera

Aktuella butiker

Tabell med aktuella butiker
Butik Placering Öppettider Kontaktinformation
Öppet i dag 10:00 - 20:00