Fem läckra nyårsdesserter

Rømmeiskake på et fat sett ovenfra

De här sötsakerna ser lika fantastiska ut som de smakar.

Nyårsafton är för många årets stora festdag, med paljetter, glitter och massor av festligheter. Den här dagen är det kul att göra det där lilla extra – även när det gäller maten, desserten och kakorna.

Och extra festligt blir det om du dekorerar efterrätten med lite glitter, guld och silver för en extra skinande avslutning på måltiden. Du hittar ätbar glitterspray, skimmerpulver och andra tårtdekorationer i hobbybutiker och butiker för hus och hem – och de förvandlar vilken dessert som helst till en nyårsdessert på nolltid.

Här får du recept på fem desserter att servera på nyårsafton – utan att behöva oroa dig för att göra gästerna besvikna.

Glasstårta med gräddfil och svarta vinbär

Imponera med hemgjord glasstårta på nyårsafton! Utgångspunkten är råkräm, rømme (gräddfil) och en burk sylt. Resultatet är snyggt, vackert och väldigt gott.

Nötbotten

10 personer

  • 2 1⁄2 dl mandlar
  • 2 1⁄2 dl florsocker
  • 4 äggvitor

Rømmeiskrem (glass med gräddfil)

  • 8 äggulor
  • 6 msk socker
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl seterrømme (gräddfil)
  • 2 dl svartvinbärssylt

Så gör du:

  • Hacka nötterna eller kör dem i matberedare. Blanda med florsocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner dem.
  • Grädda kakan i en smord springform 22-24 cm vid 160°C i ca 30 minuter. Låt svalna. Ta upp nötbotten ur formen. Tvätta formen och lägg tillbaka nötbotten i formen.
  • Rör ihop äggulor, socker och vaniljstång i en glas- eller stålskål och ställ skålen över varmt vatten. Vispa hela tiden tills äggblandningen börjar bli varm och sockret har lösts upp. Fortsätt att vispa smeten i maskin eller för hand tills den är kall och har blivit till en ljus och tjock äggsmet.
  • Vispa grädden hårt och blanda med gräddfil och äggblandning. Häll försiktigt glassblandningen över nötbotten.
  • Pressa svartvinbärssylt genom en fin sikt så att du får en coulis. Lägg på lite coulis på ismassan och använd en gaffel eller liknande för att blanda ner den i grädden tills du får ett fint marmorerat mönster.
  • Täck formen med plastfolie och frys i minst 4 timmar. Ställ isparfaiten i kylen ca 20 minuter innan den ska serveras. Ta bort ta bort formen runt glasstårtan och flytta den till ett fat. Garnera med färska eller frusna bär.
Krumkakeskåler med is og skogsbærsaus
Krumkakeskåler fylt med is
Krumkakeskåler med is og skogsbærsaus
Krumkakeskåler fylt med is

Krämfyllda glasstrutskålar

Istället för att göra glasstrutar kan du lägga några över en kopp och forma dem till en skål. Kakskålarna fyllda med grädde eller glass och bär är en jättebra dessert.

Ingredienser:

12 personer

  • 2 ägg
  • 100 g socker
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 1⁄4 tsk mald kardemumma

Fyllning

  • 0,5 l vaniljglass
  • 400 g fryst bärblandning

Så gör du:

  1. Vispa ägg och socker till en äggsmet. Smält smöret och låt det svalna innan du häller det i äggblandningen.
  2. Blanda samman mjöl och kardemumma och rör ner det i blandningen. Låt smeten svälla i ca 1 timme.
  3. Lägg en stor tesked med smet mitt på ett väl värmt kakjärn. Grädda kakorna tills de är ljusbruna. Lägg dem snabbt över en lagom stor kopp eller rulla dem till en traditionell strut.
  4. Värm bären i en liten kastrull och tillsätt eventuellt lite socker eller florsocker efter smak.
  5. Servera våffelstrutskålarna med glass och ljumma bär eller med traditionell hjortronkräm – som för många är en självklarhet på julen.
  6. Om du inte ska servera den här desserten till så många kan du förvara resten av kakorna i en kakburk och ha glass och bär på lur i frysen. Då är vägen kort till en snabb och god efterrätt när du är fysen på något gott eller får oväntade gäster vid ett senare tillfälle.
Tre mini pavlovakaker med vanilijesaus og bær på toppen
Tre mini pavlovakaker med vanilijesaus og bær på toppen

Minipavlova med varma björnbär

Pavlova är en favorit hos många. Krispiga maränger med en seg och god kärna i små portioner, toppade med sammetslen äggkräm och ljumma björnbär är en perfekt dessert till jul eller nyår!

Marängbotten

6 personer

  • 4 äggvitor
  • 1⁄4 tsk salt
  • 250 g socker, gärna finkornigt
  • 2 msk majsstärkelse (maizena)
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Äggkräm

  • 4 äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • 3 gelatinblad
  • 1,5 dl vispgrädde

Varma björnbär

  • 1 paket björnbär (á 400 g), eventuellt skogsbär
  • 0,5 dl socker
  • Fröer från 1 st vaniljstång
  • 1 hel kanel
  • Ev. saft från ca 1⁄4 st citron

Så gör du:

  1. Värm ugnen till 120°C. Använd över- och undervärme.
  2. Lägg äggvitorna i en ren, torr skål av glas eller rostfritt stål. Vispa långsamt ihop dem med lite salt tills de bildar ett mjukt skum. Skruva upp hastigheten tills bubblorna i skummet är små och jämna. När skummet bildar styva toppar, tillsätt socker – lite i taget. Vispa tills blandningen är mjuk och blank och allt socker har lösts upp. Vispa inte för länge, då blir blandningen grynig.
  3. Sikta maizenamjölet och tillsätt vitvinsvinäger, vänd försiktigt ihop med en slickepott.
  4. Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt, fördela marängen så att du får sex lika stora kakor.
  5. Grädda kakorna ca 1,5 timme på nedersta falsen i ugnen tills de är krispiga på utsidan. Stäng av ugnen och låt kakorna stå i ugnen tills de svalnat, gärna över natten med ugnsluckan på glänt.
  6. Gör äggkrämen. Lägg äggulor, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull. Klipp upp gelatinbladen och lägg dem i kastrullen.
  7. Värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. När krämens konsistens är som en tjock vaniljsås, ta av från plattan och häll över i en skål. Låt svalna. Vispa grädden lätt före användning så att den blir jämn och klumpfri.
  8. Smält socker i en liten kastrull. När sockret börjar få färg, dra bort kastrullen från plattan och häll i björnbär. Sätt tillbaka kitteln på låg värme på spisen. Skrapa ur vaniljstången och lägg i vaniljfröna i kastrullen tillsammans med kanelstången. Låt bären dra tills kolan har lösts upp, men inte så mycket att de går sönder helt. Smaka eventuellt av med lite mer socker eller citronsaft.
  9. Vispa grädden styv och vänd den försiktigt tillsammans med äggkrämen. Använd en spritspåse med rund spets (eller en sked) och lägg grädde ovanpå marängkakorna.
  10. Toppa med ljumma björnbär precis före servering.
Hvitt fat med en kake med skogsbærkrem
Kake med skogsbærkrem
Hvitt fat med en kake med skogsbærkrem
Kake med skogsbærkrem
Rosa kake dandert med strøssel, minimarshmellows, bjørnebær, ballong og lys på blått fat
Dekorer kaken med strøssel, bjørnebær, mini-marshmallows eller annen deilig pynt..

Tårta med skogsbärskräm

Kanske har du smakat rulltårta förut? Här tar vi rulltårtan till nya höjder och gör en stor tårta som döljer fina, lodräta lager av god skogsbärskräm. En färgglad och härlig avslutning på nyårsmålet!

Ingredienser:

8 portioner

  • 8 ägg
  • 240 g socker
  • 240 g vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Skogsbärskräm

  • 300 g rumstempererat smör
  • 350 g florsocker
  • 400 g frysta skogsbär (björnbär, blåbär eller hallon, ev en blandning av dessa)
  • ca 2 msk citronsaft

Så gör du

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Vispa ägg och socker till en styv blandning.
  3. Sikta samman mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i äggblandningen. Bred ut smeten över två bakplåtspappersklädda långpannor. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
  4. Tips! Lägg några små smörklickar under bakplåtspappret i långpannan så blir det lättare att breda ut smeten på pappret.
  5. Lägg några ark bakplåtspapper på bänken och sikta lite florsocker på papperen. Vänd upp rulltårtorna på pappret och låt långpannorna ligga över kakorna tills de svalnat.
  6. Gör smörkrämen. Vispa smör och florsocker till en luftig och ljus kräm.
  7. Tina skogsbär i mikrovågsugn eller i en kastrull på plattan. När bären har tinat kör du dem snabbt tillsammans med en stavmixer.
  8. Häll i de mosade bären i smörblandningen lite i taget medan vispen fortfarande går. Låt det blandas ordentligt. Krämen blir så småningom jämn och fin. Smaka av med citronsaft och eventuellt skal av citron.
  9. Bred ett tunt och jämnt lager grädde på varje botten, resten av grädden ska läggas ovanpå kakan.
  10. Skär till kanterna på bottnarna. Dela varje botten i ca 10 cm breda remsor så att du får 3 långa remsor av varje botten.
  11. Börja med att rulla den ena kakstrimlan från den korta sidan. När du rullat ihop hela lägger du nästa remsa i förlängningen av den du redan rullat och fortsätter. Upprepa på alla remsor.
  12. Sätt rullen på högkant och kakan är nu klar att täckas med resten av grädden. Smörj i ett jämnt, tunt lager runt hela kakan, även ovanpå. Garnera med färska bär eller annat fint pynt efter tycke och smak.
Et fat med to glass fylt med pannacotta og rød saus
Panna cotta med bringebærsaus

Pannacotta med hallonsås

Den här italienska efterrätten, som är baserad på grädde och vanilj, är lätt att tillaga och smakar underbart. Pannacotta är en storfavorit hos många och passar bland annat bra efter kalkon. Gör gärna desserten i höga glas och låt den stelna liggande.

Ingredienser:

4 personer

  • 4 gelatinblad
  • 3⁄4 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl socker

Hallonsås

  • 225 g frysta hallon
  • 100 g florsocker
  • 2 msk citronsaft

Så gör du:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljfröna med en liten spetsig kniv.
  3. Koka upp grädde, socker, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och ta ut vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör ner de blötlagda gelatinbladen i den varma blandningen.
  4. Placera höga glas i en äggkartong eller behållare så att de håller sig stadiga medan blandningen stelnar. Häll blandningen i glasen. Låt svalna och ställ kallt i minst 3 timmar före servering.
  5. Lägg tinade hallon, florsocker och citronsaft i en matberedare, kör tills massan är slät och sila den. Servera efterrätten med lite färsk bärsås och eventuellt lite färska bär.

Bilder och recept hämtas från MatPrat.