Meny
 
Vaccinera mot TBE

Vaccinera mot TBE

Nu är det hög tid att vaccinera sig mot TBE. TBE sprids av fästingar som är mest aktiva mars till november. Vaccin kan du ta på Apoteket  Måsen på Torp Köpcentrum.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det finns vaccin som förebygger mot TBE. 

Hur smittar TBE?

TBE betyder fästingburen hjärninflammation och orsakas av ett virus som sprids av fästingar. Du smittas om du blir biten av en fästing som bär på viruset. Fästingar behöver blod för att utvecklas, och de får blod genom att bita sig fast på fåglar och däggdjur. Genom blodet kan fästingarna infekteras med olika smittämnen och föra dem vidare.

 

Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras av ett bett. Därför kan du smittas av TBE även om du snabbt tar bort fästingen. Risken att smittas är liten. Även i riskområdena är det högst två av hundra fästingar som är bärare av viruset. Därför är det liten risk att smittas efter enstaka fästingbett. I Sverige blir drygt 300 personer sjuka i TBE varje år. Du är immun för resten av livet om du en gång har haft TBE.

 

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Först är det vanligt att få något eller några av följande symtom:

 

huvudvärk

muskelvärk

trötthet

feber

 

De första symtomen varar i ett par dagar till en vecka. Sedan blir de flesta friska. Hos ungefär en tredjedel sprids viruset vidare till hjärnan eller hjärnhinnorna. Där orsakar viruset en inflammation.

 

Symtomen kommer då ungefär en vecka efter att de tidigare symtomen har försvunnit, och är följande:

 

hög feber

svår huvudvärk

kräkningar

ljuskänslighet

ljudkänslighet

förvirring

koncentrationssvårigheter

Ungefär var tionde person som smittas får olika symtom på förlamning.

 

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att du har TBE och känner dig mycket sjuk. Det kan ta flera månader att bli frisk om viruset har spridits till hjärnan eller hjärnhinnorna och då kan det centrala nervsystemet påverkats och ge problem som, gångsvårigheter, talrubbningar, koncentrationsstörningar, minnesstörningar och förlamningar. Besvären kan finnas kvar under en lång tid. Ibland kan de bli bestående.

 

Vaccination

Det finns vaccin mot TBE. Du bör vaccinera dig om du bor eller vistas mycket i ett riskområde. Vaccinet ger ett bra skydd och har få biverkningar. Barn kan vaccineras mot TBE från ett års ålder. En fullständig grundvaccination omfattar normalt tre sprutor. Du kan vaccinera dig på Apotek eller vårdcentraler mot TBE, till ett självkostnadspris.

 

Skydda dig mot fästingbett

Du kan till viss del skydda dig mot fästingbett. Här är exempel på vad du kan göra: Ha på dig stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns. Ha mörkt färgade kläder på dig. De drar till sig färre fästingar än ljusa kläder. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

 

Fästingarna är aktiva när temperaturen stiger över fyra till fem grader. Det betyder vanligtvis att säsongen för fästingar varar från tidigast mars till senast november.

Senast ändrat - 09 april 2021

Relaterade butiker

apoteket logo