Meny
 
Semlor

Semlor

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller i versionen med varm mjölk, hetvägg. Är en ljuvlig bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde.

Fettisdagen är enligt kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen dvs. 47 dagar före påsk. Dagen är rörlig, och infaller som tidigast 3 februari och senast 9 mars. I år infaller fettisdagen 5 mars. Även om vi idag äter semlor vid andra tillfällen, äter vi svenskar flest semlor på fettisdagen. Vi äter ca 40 miljoner semlor på ett år.

 

De senaste åren har uppfinningsrikedomen varit hög med t.ex. Korvsemlan och kanelbullesemlan. Men utgår du från den traditionella semlan kan du själv lägga till efter tycke och smak. Här kommer lite förslag på olika varianter på Semlor. Krossa polkagrisar och vispa i grädden, ger en härlig mintsmak. Lägg till färska bär som hallon och blåbär. Bytt ut mandelmassan mot en chokladboll eller vaniljkräm. Ha kakao eller saffran i bullsmeten istället för kardemumma. Ja, möjligheterna är oändliga.

 

 

Traditionell Semla

Med saftig kardemummadoftande bulle, luftigt vispad grädde och hemgjord läcker mandelmassa. Så himla gott!

 

Tillagningstid 40 min + 1,5 timme att jäsa. Ca 18st

Ugnstemperatur 225º

3 dl mjölk

25 g jäst

 1 dl strösocker

 2 tsk mortlad kardemumma

 150 g rumsvarmt smör

 7 dl vetemjöl

 1 ägg till pensling

MANDELMASSA:

 2 dl mandelmjöl

 1.5 dl florsocker

 2 msk vispgrädde

 ca 0,5 finriven bittermandel

 

TILL SERVERING:

 3 dl vispgrädde och florsocker till garnering

 

  1. Värm mjölken till  37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.
  2. Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.
  5. Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klicka på grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

Fler recept på semlor hittar du på Coop.se

 

 

Senast ändrat - 28 februari 2019

Relaterade butiker

coop logo
ica logo