Meny
 
Saffran

Bild Ulrika Leone, Pixibay

Saffran - julens guld

Vad vore väl lussekatter utan denna underbara krydda. Men var kommer den egentligen ifrån?

Saffran kommer från pistillmärken i saffranskrokus och plockas för hand. 

Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar för att utvinna 1 kg torkad saffran. Därför är det den dyrbaraste av alla kryddor.

 

Varje år produceras omkring 300 ton saffran. 95 % av världens saffran produceras i dag i Iran.

Där efter följd av Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien. Beroende på kvalitet varierar

priset mellan 7 000 och 76 000 kr/kilo. Priset beror på saffranets kvalitet, som avgörs av dess färgmättnad,

elasticitet, färskhet, och helhet.

          

Bild Joahn puisais, Pixibay

 

I Sverige används Saffran som krydda i tex lussekatter, gotländsk saffranspannkaka och paella. Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de var färdiggräddade och just tagna ur ugnen. Saffran ska användas med måtta, då Saffran är giftigt i större mängder. Den högsta rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram.

 

Vad vore julbaket utan denna fantastiska krydda, som både ger färg och smak till våra lussebullar.

 

          

 

Ingredienser

PORTIONER: ca 30 st

50 g jäst

175 g smör eller margarin

2 påsar saffran (à 1/2 g)

2 dl strösocker

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

ca 1 1/2 l vetemjöl (1 1/2 l mjöl motsvarar 900 g)

1 ägg

russin och/eller sötmandel

 

Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.

Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37˚C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt.

Arbeta in nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen.Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

 

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda eventuellt in resten av mjölet.

Forma bullar med hjälp av tex pepparkaksformar eller forma själv roliga figurer av degen.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.Låt jäsa under bakduk 30 minuter. 

 

Sätt ugnen på 200°C.Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin och mandel där det passar.

Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

 

Innehåller gluten.

Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.

Gör mjölkproteinfri: byt smör och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Gör äggfri: uteslut ägget och pensla med vatten eller mjölk.

 

Källa; recept och bild lussekatter kommer från ICA

Senast ändrat - 28 november 2019

Relaterade butiker

ica logo
coop logo
espresso house logo