Meny
 
dekorera tårtan

Foto Jill Wellington

Pimpa tårtan

Att dekorera sin tårta är en trend som bara ökar. En tårtdekoration kan bli hur avancerad som helst, eller du kan välja smarta genvägar till ett fantastiskt slutresultat.

Senaste trenden inom tårtdekoration är naked cake. d.v.s. låta bottnarna och fyllningen synas men gå all in med dekoration på toppen.

 

Att dekorera tårtor med frukt och bär är enkelt. Frukter och bär som passar till dekoration är, hallon, amerikanska blåbär, jordgubbar, physalis, passionsfrukt, carambola (stjärnfrukt), röda vinbär m.fl. Lägg gärna på bär och frukt precis före servering så att de inte färgar av sig. Vill du ha lite extra touch kan du doppa eller spritsa jordgubbarna eller physalis med choklad. Du kan också pudra över lite florsocker över hela tårtan när frukten är på plats.

 

 

                               

                                 Hasselnöt- och chokladtårta. Recept på Coop.se

 

Att använda ätbara blommor och blad i matlagning och bakning är riktigt hett. Här gäller egentligen samma regler som med frukt, att lägga på dem strax innan servering för att de inte ska hinna sloka. Du bör också vara försiktig med vilka växter du väljer, en del är giftiga. Ätbara blommor är t.ex. rosor, syren, fläder, viol, krasse, gurkört, lavendel, citronmeliss, kamomill och ringblommor.

  

Idag finns en uppsjö av silikonformar där du lätt kan skapa dimensionella dekorationer till tårtan. Du fyller formen med marsipan eller sockerpasta. Marsipan är godare, men spricker lättare än sockerpastan som är mer elastisk och inte torkar lika fort.

 

Att måla sina tårtor med ätbart guld- eller silverfärg är helt rätt, och ett enkelt sätt att ge tårtan den  extra lilla lyxkänslan.

 

 

                                

                                  Dekorationer Panduro

 

Spritsset med olika tyllar är ett måste för den kreativa tårtbakaren. Med olika tyllar kan du skapa olika texturer på tårtan på ett enkelt sätt. Du kan smaksätta eller färga din grädde eller smörkräm för att ytterligare förhöja känslan av en genomarbetad tårta.

 

Du kan också använda spritsarna till att skapa chokladdekorationer i vit- eller mörkchoklad. Smält choklad i vattenbad eller i mikron ta sedan och spritsa dina figurer på ett lätt oljat smörpapper som ligger på ett plant flyttbart underlag. Sätt den sedan i kylen tills de stelnar. Dekorera gärna din choklad med strössel eller frystorkade hallon innan de åker in i kylen.

 

Ett väldigt enkelt sätt att dekorera sin tårta med choklad är att ta den smälta mörka chokladen och dra ut över en silikonmatta eller bakplåtspapper i ett tunt lager. Ta sen smält vit choklad och spritsa över i ett random mönster. Låt sedan chokladen stelna. Bryt sedan choklad i jämnstora bitar. Dekorera sedan din tårta på kanterna eller på toppen med dessa bitar. Ett perfekt sätt att dölja skavanker eller skapa höjd på tårtan.

 

                                

                                 Rosa drömtårta. Recept på Coop.se

 

Att använda vimplar, flaggor, ljus på tårtan är kanske inte så unikt, men varför inte även dekorera tårtan runt om med t.ex. batteridrivna ljusslingor av olika slag.

Senast ändrat - 31 maj 2019

Relaterade butiker

Logo Panduro
Cerveras Logga
Stora Coop loggo