Meny
 
Kräfttider

Kräfttider

Kräftfisket omges sedan urminnes tider av ett magiskt skimmer. Mörka augustikvällar med fullmåne över silverglittrande vatten, stilla plask av årtag, tyngden av välfyllda kräftburar som halas upp i båten. Dagen efter startar kräftkoket med en lag av vatten, salt, socker, lite öl och rikligt med krondill. För att sedan serveras på årets matfest - kräftskivan.

Premiär för kräftfisket var tidigare kl. 17.00 första onsdagen i augusti men sedan 1994 finns inget generellt förbud mot kräftfiske även vid andra tidpunkter. För att få fiska kräftor behöver du vara yrkesfiskare, ha eget fiskevatten eller ha fiskekort (för kräftor) för att få fiska kräftor. Undantaget är Vättern, där kräftor får fiskas i allmänt vatten.

 

                                              Kräftfiske 

Foto: Holger Ellgard

 

I Sverige finns det två typer av sötvattenkräfta, dels den inhemska och numer också hotade Flodkräftan samt den från Nordamerika importerade Signalkräftan.

 

Flodkräftan är den ursprungliga, svenska sötvattenkräftan. Tyvärr har kräftpesten gjort att beståndet av flodkräfta minskat betydligt under de senaste decennierna. Fortfarande finns den i vissa små sjöar och vattendrag i södra Sverige. Signalkräftan däremot är en härdig kräftart som tagit över efter flodkräftan i de flesta svenska sjöar. Den har sitt ursprung i Nordamerika. Namnet signalkräfta kommer av en vit färgfläck på framklon.

 

Sötvattenkräftor är nattaktiva och fångsten sker därför nattetid. Det vanligaste fångstredskapet är mjärde som agnas med fisk. Mjärden sänks ned i vattnet kvällstid från en roddbåt och vittjas ett par timmar senare. Ibland vittjas burarna två gånger per natt, första gången tidig natt och andra gången tidig morgon. Andra redskap som kan användas är agnade sänkhåvar. Det går att lura in kräftor i fällor med ficklampa, men detta anses oetiskt av många kräftfiskare.

 

Havskräftan är en nära släkting till hummern men är mindre och smalare. Havskräftor fiskas året om på västkusten men de smakar bäst under augusti till december. Den lever på 30-40 meters djup. 30% avhavskräftorna fiskas med bur och resten med bottentrål. Havskräftan har en mildare smak än sötvattenkräftan och kokas vanligen bara med saltlag, inte med krondill.

 

 

         kräftskiva

 

Kräftgirlang och hatt, Panduro. Måne, Coop. Snapsglas och tång, Cervera

 

Kräftskivan är en av de roligaste mattraditioner vi har i Sverige. Kanske för att det är en helt opretentiös fest där maten står i fokus. Kräftor i massor, dekorerade med krondill. Pajer, frasigt bröd och lagrade ostar och snaps på malört och johannesört. Den mysiga stämning som infinner sig när kräftlyktor lyser i augustimörkret och hela sällskapet sjunger snapsvisor bättre än bra i små hattar.

Senast ändrat - 01 augusti 2018

Relaterade butiker

Logo Panduro
coop logo
Cerveras Logga