Meny
 
Kräftskiva

Skaldjursfat + ställning 319kr + 299kr. Servise Bordello Pinherio, modell Rua Nova. Skaldjursgaffel, Gense 429kr. Hummerfat, Anouk 349kr. Finns hos Cervera

Kräftskiva

Augusti månad är kräftskivornas tid. När mörkret faller lyser kräftmånen upp himlen och skönsång hörs över land och hav. Torp tipsar om goda tillbehör som förgyller kvällen.

Tre sorters såser

Romdipp/sås

Smetana ger romdippen en rund och fin smak som bryts av med frisk lime och dill.

 

Ingredienser för ca 3 dl.

 

1/2 silverlök

2 dl smetana

1 dl gräddfil

1 tsk finrivet limeskal

1/2 msk färskpressad limejuice

1/2 dl finhackad dill

1/2 tsk salt

1 krm peppar

1 burk stenbitsrom eller sikrom (à ca 80 g)

 

Gör så här

 

Skala, dela och finhacka silverlöken. Blanda samman med smetana, gräddfil, limeskal och -juice, dill, salt, peppar och rommen (spara eventuellt lite rom och dill till dekoration). Ställ i kylen till servering.

 

Fri från gluten och ägg.

Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil och smetana.

Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana och gräddfil mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

 

 

 

Snabb Aioli

Aioli är grundstommen på ett kräftkalas. Vitlök och kräftor gifter sig bra i munnen.

 

Ingredienser för ca 2 1/2 dl

 

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

1 ägg

2 dl rapsolja

svartpeppar

 

Gör så här

 

Tänk på att alla ingredienser håller samma temperatur när de mixas.

 

Skala och riv vitlöken fint. Lägg vitlök, senap, vinäger, salt och ägg i en smal och hög bunke. Tillsätt oljan. Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan. Smaka av med svartpeppar och ev. med salt och vinäger.

 

Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.

 

Srirachamajonnäs

Vill du tillföra lite extra hetta till din kräftskiva passar denna såsen perfekt. Sriracha är en stark chilisås, som ursprungligen kommer från Thailand.

 

Ingredienser

1 liten vitlöksklyfta

1 1/2 dl majonnäs

2 - 3 tsk srirachasås

 

Gör så här

Skala och riv vitlöken. Blanda ingredienserna. För alla Kontrollera ingrediensförteckningen på srirachasåsen.

 

Fri från gluten.

Gör laktosfri: välj laktosfri majonnäs.

Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri majonnäs.

Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

 

 

Kräftbröd med ost och dill (ca 60min)

Alltid lika trevligt med lite hembakt bröd till kräftskivan. Varför inte förstärka temat och forma dem som en kräfta fylld med god lagrad ost och färskdill

 

Ingredienser för 12 små bröd

 

25 g jäst

4 dl ljummet vatten

7 dl vetemjöl (420 g)

2 dl dinkelmjöl (120 g)

1 tsk salt 50 g lagrad ost (gärna västerbotten eller präst)

1/2 - 1 dl finskuren dill svarta oliver till garnering (gärna kalamata)

ägg till pensling  

 

Gör så här

Smula jästen och blanda med vattnet i en bunke. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta ihop degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter. Smula osten. Tillsätt ost och dill, blanda snabbt in i degen. Låt den jäsa övertäckt 40 minuter. Skär bort 1/3 av degen, dela den i 24 bitar. Dela resten av degen i 12 bitar. Rulla till runda bullar och forma så det blir en liten spets/svans. Lägg på 2 bakpappersklädda plåtar. Rulla de 24 bitarna till avlånga bullar. Gör ett snitt i ena änden och dra isär så det blir som klor. Fäst 2 klor vid varje bulle på plåten. Låt jäsa övertäckt ca 20 minuter. I vår matskola kan du se steg för steg hur du gör kräftbröden. Sätt ugnen på 225°C. Skär skåror i bullarna. Tryck ner små olivbitar som ögon. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills de får fin färg. Servera gärna ljumna.

 

Fri från laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.

 

 

Kräftsoppa  4 portioner

Om det blir kräftor över eller om du sparar skalen från kräftkalaset är de perfekta till att tillalaga en fantastiskt smakrik och mustig kräftsoppa! God som förrätt eller varmrätt tillsammans med en bit bröd.

 

Ingredienser

600 g kokta kräftor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

150 g fänkål

2 msk smör

2 tsk tomatpuré

1 krondill (eller 2 dillstjälkar)

1 dl torrt vitt vin

2 msk cognac

fiskfond

6 dl vatten

3 dl vispgrädde

1 krm cayennepeppar

salt

 

Gör så här

Skala kräftorna. Lägg kräftstjärtarna i kylen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen. Fräs kräftskalen i smöret med tomatpurén någon minut. Tillsätt lök, vitlök, fänkål och dill. Fräs ytterligare ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt vin, fond och vatten, låt koka på svag värme ca 15 minuter. Sila soppan och häll tillbaka i kastrullen. Starta timerStarta timer Tillsätt grädde och låt koka på medelvärme ca 10 minuter. Smaka av med cayennepeppar och salt. Starta timer Vid servering: Garnera soppan med kräftstjärtarna och gärna dill. Servera med rostat bröd.

 

Kontrollera noga innehållet i fonden och brödet.

Fri från ägg.

Gör laktosfri alternativ: välj laktosfritt smör och grädde.

Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av smör och grädde.

 

Källa: ICA Buffé

Senast ändrat - 28 augusti 2020

Relaterade butiker

ica logo
Cerveras Logga
Stora Coop loggo