Meny
 
Ingefära - en bra start på dagen

Ingefära - en bra start på dagen

Det finns många hälsosamma fördelar med den lilla oanseliga roten.

Det är framförallt två ämnen i ingefäran som står för den botande effekten – gingerol och shogaol. Ingefära anses vara inflamationshämnande, antibaktriell och stärkande för immunförsvaret vilket medför att den hämnar förkylningseffekten samt hjälper till att minska ledvärk i kroppen.

 

Ingefära fungerar även lugnande för magen, minskar gaser och stimulerar ämnesomsättning och matsmältning. Ingefära har också en avgiftande effekt. Den stimulerar kroppen att utsöndra galla vilket gör att fettet bryts ner samt sänker den onda kolesterolet. Inte dåligt för en liten rot.

 

Höga doser bör man dock undvika vid graviditet, då det kan bidra till ökad sammandragning i livmodersmuskulaturen.

 

Enkelt recept på ingefärsshots:

 400 g färsk ingefära

 1 l vatten

 4 citroner

 1 msk honung

 

Gör så här:

Skala ingefäran och finriv den.

Värm ingefära och vatten i kastrull på låg värme, ta av den före blandningen går över 60 grader, du vill bevara nyttigheterna i ingefäran.

Pressa i citron och ha i honung. Låt blandningen stå och dra till sig och svalna. Sila av blandningen och häll upp ingefärsshotsen i en ren flaska.

 

När det är kallt eller du är förkyld är det perfekt att dricka ingefära som te, bara att värma upp din shot. Blir det för starkt, är det bara att spä med lite vatten.

 

Guldmjölk

Ingredienser i guldpasta • 0.5 dl gurkmeja • 1 msk torkad ingefära • 1 tsk svartpeppar • 1.5 dl vatten

Ingredienser i guldmjölk • 0.5- 1 tsk guldpasta • 3 dl valfri mjölk • 1 tsk honung (valfritt) • En nypa kardemumma • En nypa kanel • 1 tsk kokosolja (valfritt)

 

Gör så här:

 

Det finns många olika varianter på guldmjölk, men du börjar med basen som är en paste av gurkmeja och som blandas ut i valfri mjölk.

 

Du kan söta din guldmjölk med exempelvis honung, agavesirap eller pröva utan sötningen helt. Det är kryddorna som smaksätter guldmjölken och vill du ha en extra rund smak kan du tillsätta lite kokosolja.

 

Blanda allt i en kastrull och sjud i några minuter på låg värme tills det blir en krämig smet. Förvara guldpastan i tät burk i kylen där den håller 2-3 veckor. Svartpepparn kan uteslutas, men den underlättar upptaget av gurkmeja i kroppen.

 

Guldmjölk; Värm mjölken i en kastrull under omrörning. Vispa ner de övriga ingredienserna och tillsätt eventuellt lite kokosolja på slutet om du vill ha en rundare smakupplevelse.

Senast ändrat - 14 januari 2022

Relaterade butiker

Stora Coop loggo
life logo
ica logo