Meny
 
paj

Äpplepajer

Att baka äpplepaj är enkelt och smakar helt underbart. Perfekt ihop med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

                                                              Fransk äppelpaj i gjutjärnspanna

 

                               

 

Paj i panna är ett lite annorlunda sätt att baka paj på och för tankarna till den franska landsbygden.

 

Tillagningstid: 1 timme

 

Ugnstemperatur:200º

 

8 portioner

 

Pajdeg:

150 g smör

0.5 dl socker

1 ägg

3 dl mjöl

Fyllning:

1 dl råsocker

2 msk vatten

2 dl hackade valnötter

2 tsk kanel

50 g smör

6 skalade, urkärnade, halverade äpplen

 

Gör så här

 

Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen i en skål och ställ kallt medan du förbereder fyllningen.

 

Fyllning

Häll råsocker, vatten, valnötter och kanel i en gjutjärnspanna och klicka i smör. Lägg i äppelhalvorna med den runda sidan neråt och stek några minuter. Ta stekpannan av spisen.

 

Kavla ut pajdegen till en cirkel som täcker pannan med 5 centimeter marginal runt om.Lägg degen över äpplena, tryck ner kanterna i pannan och klä in äpplena med pajdegen. Baka i ugnen i 25 minuter. Täck pannan med en stor tallrik eller fat och vänd upp pajen.

 

 

                                                                           Äppelpaj med mandelmassa

 

 

 

 

                                   

 

Underbar äppelpaj med härlig sötma, toppad med råsocker för knäckig yta.

 

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter

 

8 portioner

 

Ingredienser

 

125 g smör

3.5 dl vetemjöl

0.5 dl florsocker

1 ägg

Fyllning:

450 g syrliga äpplen

250 g mandelmassa

3 ägg

1 dl mjölk

0.5 dl råsocker

 

Gör så här

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Värm ugnen till 200º. Skala eventuellt äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa, ägg och mjölk. Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över råsockret.

 

Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.

 

 

                                                       Fransk äppelkaka med mandel och citron

 

                                   

 

En god paj med fin syra.

 

Tillagningstid: 45 minuter

 

Ugnstemperatur:225º

 

8 portioner

 

Ingredienser

 

3 dl vetemjöl

2 msk socker

150 g smör

1 citron, finrivet skal och saft

1 dl sötmandel

2 krm riven bittermandel

4 äpplen, i tunna skivor

1 dl ljus aprikosmarmelad

 

 

Gör så här

Mixa mjöl, socker, smör, citronskal, citronsaft, sötmandel och bittermandel i en matberedare till en boll.

 

Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 centimeter i diameter, nagga och ställ i frysen 10 minuter. Förgrädda skalet 10 minuter. Placera äppelskivorna tätt, lite omlott i cirklar i det förgräddade skalet. Grädda i mitten av ugnen i 225° tills skalet och äpplena blivit gyllenbruna, 10-15 minuter.

 

Värm marmeladen i en kastrull och pensla på äppelkakan.

 

Senast ändrat - 28 augusti 2019

Relaterade butiker

coop logo
ica logo
Logo Panduro