Meny
 
Tvätta händerna

Tvätta händerna

Så tvättar du händerna. Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk.

 

Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena. Tänk på det här när du tvättar händerna: Skölj händerna. Använd ordentligt med tvål. Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellan fingrarna. Skölj och torka händerna noga. Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta.

 

VIDEO

  

När ska jag tvätta händerna? Du bör tvätta händerna vid följande tillfällen:

 

  • När du kommer in efter att ha varit utomhus.
  • När du har varit på toaletten.
  • När du har synlig smuts på händerna.
  • Innan du ska laga mat. Innan du ska äta.

Behöver jag använda handsprit? Nej, du behöver inte använda handsprit.

 

Tvätta istället alltid händerna med tvål och vatten. Handsprit hjälper mot bakterier och vissa virus, men inte mot alla. Det har begränsad effekt mot virus som ger magsjuka. Det är därför bäst att tvätta händerna ordentligt.

 

Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit. Det kan också användas ibland för att inte torka ut händerna om du tvättar dem ofta. Inom vården används handsprit oftare eftersom personer som jobbar inom vården tvättar händerna många gånger på dag. Använd handkräm om du har torra händer.

 

Tips för att få barn att tvätta händerna En del barn tycker det är svårt att tvätta händerna så lång tid som behövs. Pröva då att sjunga visan Blinka lilla stjärna samtidigt som ni tvättar händerna. Det tar ungefär 30 sekunder. Under den tiden hinner de flesta händer bli rena.

 

Du kan också be barnen att testa hur mycket lödder de kan göra.

 

Källa; 1177Vårdguiden, Västragötalandsregionen

 

Senast ändrat - 13 mars 2020

Relaterade butiker

apoteket logo
kronans apotek logo
Stora Coop loggo