Meny
 
 trädgård

Vårstäda din trädgård

Under våren är det mycket som ska föreberedas i trädgården. Här kommer lite tips på vägen.

I trädgården

Kratta bort gamla löv och grenar från gräsmattan. Gödsla den, för att få igång tillväxten av nytt gräs. Använd en kratta med rundade toppar, den är snällare mot gräsmattan. Passa även på att ta bort maskrosor och annat nu när marken är lite fuktig.

 

Gödsla unga träd, prydnadsbuskar, bärbuskar, häckar och förbered trädgårdslandet inför odling. Använd långsamverkande gödsel, som stall- eller  kogödsel, kompost eller köp ekologiskt gödsel.

 

När löven börjar komma på häckar och prydnadsbuskar är det lätt att se vilka grenar som har dött i vinter. Klipp bort döda grenar och ge plats för de som är livsdugliga. Var inte rädd att klippa, utan ansa ordentligt. Lavendel kan du klippa ner till en fjärdedel av växten. Det ger bättre blomning och den blir tätare.

 

 

Ta det stora ogräsrensningen redan nu, innan de går i blom. Det ger dig mer tid till att njuta i sommar. Titta till din kompost. Lufta, gräv och rör om. Är komposten torr kan du tillsätta lite vatten eller fuktigt hus- eller trädgårdsavfall.

 

Börja redan nu kolla efter mördarsniglar och lägg ut snigelmedel. Startar du redan nu, minskar du mängden sniglar i sommar. Sätt upp insektshotell för att öka mångfalden och spridningen av pollen i din trädgård.

I trädgårdslandet

Om du har rabarber finns ett enkelt knep för att skynda på den – lägg en hink över stjälkarna. Då drar tillväxteffekten igång med full fart.

 

Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar i jordgubbslandet. Det ger plantan kraft att utveckla ny bär. Vänta med gödning till efter sommarens skörd. Plantera jordgubbar i mullrik och väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna på en solig plats. Blanda sorter som mognar vid olika tidpunkter för lång skörd.

 

Vill du ha färskpotatis till midsommar är det dags att stoppa ner dem i landet nu. Välj en tidig sort till årets höjdpunkt midsommar. Potatisar kan med fördel planteras i svarta plasthinkar. Fyll inte jorden ända upp till kanten på hinken. Då behöver du bara fylla på med jord när potatisen behöver kupas.

 

Lufta och kratta till jorden i trädgårdslandet. Läs på fröförpackningen hur och när du ska sätta dina frön till sommarens grönsaksskörd. Vill du ha en snabbare tillväxt och skydda dina skott från vårens starka solljus, kan du täcka landet med en fiberduk. Det ger en behaglig växtmiljö för dina skott att växa till sig i.

 

 

I rabatten

Nu är det dags att börja rensa bort och klippa ner riset på dina perenner för att ge plats för nya skott. Det kan vara bra att täcka över känsliga perenner på nätterna pgr. av frost som även dyker upp i slutet av april och början av maj.

 

Att ta en tur till plantskolan och se årets utbud av perenner är ren lycka för den inbitne trädgårdsälskaren. Det är lätt att förköpa sig på plats och slutresultat kanske inte alltid blir lyckat. Ta dig istället tiden att bara kolla utbudet, för att sen åka hem och planera din trädgård. Varför inte kolla över utbudet i din egen trädgård.

 

Perenner som blommar på sommaren och hösten kan delas nu på våren, när de börjar titta upp ur jorden. Gräv upp, dela med kniv eller spade. Se till att få med lite av ursprungsplantans mitt i varje ny del. Kombinera sedan din nya rabatt med växter från din trädgård med plantskolans växter. Välj hellre att koncentrera dig på ett fåtal växter och sätt dem i grupper om tre och tre för att få en fint helhetsintryck. Knyt ihop trädgårdens delar genom att använda samma växter i olika konstellationer.

 

Det går utmärkt att börja plantera ut växter och frön i april-maj. Köp ny fin planteringsjord som du blandar med den befintliga. Se till att det som ska planteras är genomvattnat innan det sätts i jorden. Växter med stora rotsystem kan du med fördel lägga i en hink med vatten en stund innan plantering.  Vattna riktigt ordentligt direkt efter planteringen och ungefär  var tredje dag, tills det nyplanterade har etablerat sig. Glöm inte att täcka över för frostnätterna.

 

Lycka till med din trädgård och passa på att njuta av den. Lite ogräs har ingen dött av.

Senast ändrat - 29 april 2020

Relaterade butiker

plantagen logo
biltema logo
bahause logo