Meny
 
flytväst hund

Sjövett för din hund

Nu är sommaren här och livet på sjön hägrar, är det extra viktigt att tänka på våra fyrbenta familjemedlemmar. För de är oftast inte noga med sin egen säkerhet, därför är upp till dig som djurägare att hålla ögonen öppna och göra det bästa för att din hund ska vara trygg.

Vatten är en sådan sak som du kan behöva se upp med, oavsett om det gäller en båttur eller bara lite vattenlek vid en strand eller brygga. Att ta med sig hunden till sjöss under sommarmånaderna är underbart och visst brukar de flesta hundar älska att få följa med! Oavsett om man ska ta en tur med motorbåten i den lilla insjön eller segla ut på havet behöver även våra fyrfota vänner använda sig av en hundflytväst, om olyckan skulle vara framme.

 

                                 

Trygghet framför allt

När det är dags för bad och båtliv finns det några saker som du som är hundägare behöver tänka på:

 

Flytvästen. Att bada kan vara ren lycka för många vovvar, men de kan lätt göra en felbedömning av avstånd, få muskelkramper eller bli stel i kallt vatten. Se till att din hund har flytväst inte bara om ni åker båt, utan även när ni är på en brygga eller liknande.

 

Alger. Algblomning kan inte bara ge upphov till hudirritation och ögonbesvär utan det kan även vara direkt livsfarligt om ditt djur får i sig det! Undvik vatten där det är algblomning, men om skadan redan är skedd och ditt djur uppvisar symtom som kräkningar, diarré och feber bör ni uppsöka veterinär.

 

Färskvatten. Din vän behöver konstant tillgång till färskvatten – annars om ni är till havs riskerar den att bli uttorkad eller dricka saltvatten vilket kan leda till saltförgiftning. Ta med en  resevattenflaska till din fyrbenta vän.

 

Bad. Om hunden badar mycket, se till att torka den torr efteråt.  Är hunden ofta fuktig och kall kan den drabbas av en inflammation i nerverna vid svansroten, något som kallas Vattensvans. Hos Arken Zoo hittar du handdukar som är anpassade för att torka av hundar.

 

                                     

Välj rätt flytväst till din hund

Det finns många olika typer av hundflytvästar att välja mellan. När du ska göra ditt val är det bra att tänka på att om din hund har mycket päls. Päls ökar ganska mycket i vikt om den blir blöt. Lägg på några kilon på vikten när ni provar ut och väljer flytväst för att kompensera vikten av den blöta pälsen.

 

                                        

 

Många flytvästar har ett handtag som vid fall överbord kan vara en bra investering som gör det lättare att få upp hunden ur vattnet. Ju tidigare du vänjer hunden vid flytväst, ju snabbare lär den sig att flytväst och båt hör ihop.

I Arken zoo sortiment hittar du bland annat Rukkas Safety flytväst i fem olika storlekar. Den är en av de bästa på marknade. Du kan vara säker på att din hund seglar tryggt med denna på!

Senast ändrat - 13 juni 2019

Relaterade butiker

Djurmagazinet loggo