Meny
 
Nytt i sovrummet

Nytt i sovrummet

Dags för en nystart i sovrummet. Men vilket täcke eller kudde ska du välja, dun, silke eller syntetfirbrer?

Dun- och fjäderfyllning

Ett duntäcke andas. Det innebär att täcket absorberar fukt och reglerar överskottsvärme när du sover. Därför ska du inte bädda med överkast det första du gör på morgonen, eftersom fukten som bildats under natten inte hinner avdunsta då.

 

De vanligaste dunsorterna är gåsdun och anddun. Gåsdun är mjukare och en hög andel gåsdun gör täcket fluffigt och varmt. Vill du ha ett täcke som inte är så varmt ska du välja ett som har lite andra fjädrar i sig än Gåsdun. Vill du ha en fastare kudde ska du också välja en som är stoppad med mer fjäder och mindre dun.

 

Bärigheten talar om hur spänstigt dunet är. Ju högre siffra desto fluffigare täcke eller spänstigare kudde.

 

Skötselråd dun.

 

Ett duntäcke ska skakas och vädras då och då. Ett duntäcke behöver inte tvättas ofta. Men när du gör det tvätta i 60 grader med halva mängden tvättmedel, gärna flytande och undvik sköljmedel. Tumla alltid med tennisbollar eller torkbollar efter tvätt.

 

Syntetfiber

Ett täcke med syntetfyllning är slitstark och lättskött. Skillnaden mellan dun och syntet ganska liten. Dagens syntettäcken är lätta och luftiga och kuddarna är elastiska och håller formen länge. De vanligaste fibrerna är hålfiber, bollfiber och microfiber. Täcken och kuddar som är stoppade med hålfiber är mjuka och luftiga medan bollfiberstoppning ger lite spänstigare känsla.

 

Skötselråd för syntet.

 

Täcken och kuddar i syntet ska vädras ofta. Syntet  tvättas i 60 grader men dosera med halva mängden tvättmedel och undvik sköljmedel. Torktumla dina syntetprodukter i på låg temperatur. Tumlar du täcken och kuddar med bollfiberstoppning kan du  lägga in några rena tennisbollar i maskinen. Tennisbollarna hjälper till att separera fibrerna och behålla den dunlika känslan. Använd inte tennisbollar när du tumlar täcken med hålfiberstoppning. Hålfibrerna ligger som en matta i täcket och riskerar att trasas sönder.

 

Silke

Silket är ett  naturmaterial. Det är mjukt och lätt, varmt när det är kallt och svalt när det är varmt. Silketäcken tillverkas av rena naturmaterial och är helt fria från kemikalier och är därför extra bra för allergiker.  Lagren av silkeflor gör täcket torrt och luftigt och inte så trivsamt för kvalster. Silket är även resistent mot mögel och svamp. Silkestråden är väldigt starkt vilket medför att ett silkestäcka håller länge.

 

Hur vet jag om mitt täcke är av hög kvalitet?

 

Täcket ska vara handgjort av 100 procent långt mullbärssilke, den bästa kvaliteten 3-4a. Det viktiga är att man kontrollerar innehållsförteckningen. Det ska vara odlat från det vita mullbärsträdet och silket ska ej vara blandat med viskos. Rent silke har en glänsande pärlvit färg till skillnad från sämre kvaliteter som är blekta och därför vita i färgen. Maskintillverkade silkevaddstäcken kan kännas knöliga med hårdare partier.

 

Skötelråd silketäcke.

 

Täcket ska vädras en eller ett par gånger i månaden. Får ej tvättas med tvätt medel men du kan använda ett icke-alkaliskt tvättmedel, till exempel ulltvål, sidentvål eller  tvättnötter från Himalaya. Alternativt lämna in till fackman. Vanligt tvättmedel fördärvar proteinet i silket. Täcket kan lukta lite som sapnnmål första gången du packar upp det, men doften försvinner snabbt vid vädring

 

Senast ändrat - 04 januari 2019